The Economist: Piaţa muncii din Europa a defavorizat tinerii angajaţi

Cotidianul The Economist a analizat piata muncii din Europa si modul in care reglementarea pietei muncii a creat o piata muncii ”duala”, prin care tinerii angajati, mai dispusi contractelor de munca temporare, au fost defavorizati in raport cu lucratorii mai in varsta, scrie HotNews.

Dintre multele problemele ale zonei euro, somajul in randul persoanelor tinere este probabil cel mai ingrijorator. Rata somajului in randul tinerilor este in jur de 30% in Portugalia si aproape de 50% in Spania.

De blamat poate fi reglementarea pietei muncii: in timp ce lucratorii in varsta se bucura de contracte permanente, tinerii sunt in general angajati temporar si sunt mai usor de dat afara. Astfel de piete ale muncii ”duale” sunt ele insele produse ale reformei.

In acest sens, experienta Spaniei este instructiva. Cand rata somajului s-a apropiat de 20% la mijlocul anilor 1980, guvernul a introdus contracte pe perioada determinata intre 6 luni si trei ani, care implicau costuri de disponibilizare mai mici decat pentru contractele cu perioada nedeterminata. La finalul celor 3 ani de contract, firmele puteau oferi angajatului un contract permanent sau il puteau ”expedia”.

Acest tip de reforma a dat si unele rezultate. Somajul a scazut de la aproape 18%, in 1984, pana la 14%, 6 ani mai tarziu.

Insa, reformele au avut si consecinte neintentionate. Contractele temporare au crescut, contabilizand aproape o treime din totalul contractelor din Spania. Lucratorii schimbau un job cu altul si doar 6 procente din contractele temporare au fost transformate in contracte permanente pana la mijlocul anilor 2000. Cand economia a incetinit, angajatii au fost concediati in numar mare si rata somajului a crescut din nou, mult mai repede decat inainte. Persoanele care erau dispuse contractelor temporare, precum tinerii, au suportat durerea socului.

Analiza completa poate fi accesta aici.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  microsoft.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *