The Globalist: Cine a fost cea mai bogată persoană a tuturor timpurilor?

Frustrarea cu privire la inegalitatea veniturilor a dat naştere protestelor „Occupy Wall Street” din SUA şi demonstraţiilor similare din întreaga lume. Economistul Băncii Mondiale, Branko Milanovic le răspunde celor de la The Globalist la întrebarea cine a fost cea mai bogată persoană.

Compararea veniturilor din trecut cu cele de acum, nu este un lucru uşor de realizat. Nu avem o rată de schimb care să permită convertirea monezilor vechi în dolari care să reprezinte aceeaşi putere de cumpărare ca acestea, este de părere acesta.

Un loc la care ne gândim de la sine în căutarea noastră este Roma antică, pentru că există date referitoare la persoanele extrem de bogate şi a cărei economie a fost suficient de „modernă” pentru a putea face comparaţii semnificative cu prezentul. Putem lua în considerare 3 persoane din epoca clasică romană.

Averea fabuloasă a lui Marcus Crassus a fost estimată în jurul  anilor 50 î.Hr. la 200 milioane de sesterţii. Împăratul Octavian Augustus avea o avere estimată la 250 de milioane sesterţii în jurul anului 14, era noastră. În cele din urmă, averea lui Freedman Marcus Antonius Pallas se crede că ar fi ajuns la valoarea de 300 de milioane sesterţii în anul 52.

Din punctul de vedere al puterii de cumpărare, Andrew Carnegie, spre exemplu, ar fi putut plăti salariile a aprox. 48.000 de persoane fără a lăsa urme prea adânci  în averea sa.

Un calcul echivalent făcut pentru Rockefeller, considerând valoarea de vârf a averii sale (din 1937) de 1,4 miliarde dolari arată că venitul său putea fi egalat cu cel al 116.000 de persoane din SUA, în acelaşi an. Rockefeller a fost aproape de 4 ori mai bogat decât Crassus şi mai mult decât de două ori mai bogat decât Andrew Carnegie. Oamenii pe care ar fi putut să-i angajeze ar umple stadionul Rose Bowl şi câţiva chiar ar rămâne în afara porţilor.

Unde se încadrează Bill Gates în această comparaţie? Averea sa era, în 2005, de 50 miliarde dolari, conform Forbes. El ar putea, conform calculelor, să angajeze aproximativ 75.000 de muncitori. Acest lucru îl plasează undeva între Andrew Carnagie şi John D. Rockefeller, dar mult mai sus decât „săracul” Marcus Crassus.

Mexicanul Carlos Slim se descurcă ceva mai bine. Averea sa, conform revistei Forbes, înaintea crizei financiare din 2009 a fost estimată la 53 miliarde dolari. Făcând aceleaşi calcule ca şi până acum, Slim ar fi putut angaja în jur de 440.000 de mexicani. Niciun stadion din Mexic, nici măcar cel din Azteca nu ar putea găzdui toate persoanele ce ar fi putut fi angajate de către Slim.

Putem spune atunci cine a fost cel mai bogat om din toate timpurile? Din moment ce persoanele bogate tind să îşi măsoare averile comparându-le cu cele ale altor persoane care locuiesc în alte ţări, folosind acelaşi principiu, acesta a fost, probabil Rockefeller. Pentru că el a fost capabil să conducă cele mai multe unităţi de muncă în ceea ce era atunci, cea mai bogată ţară din lume.

The Globalist menţionează că articolul a fost o adaptare a cărţii lui Branko Milanovic „The haves and the haves-not: a brief and idiosyncratic history of global inequality”.

Sursa articol: http://www.theglobalist.com/StoryId.aspx?StoryId=9389

Sursa foto: colossalprofitsgroup.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *