The Globalist: Va fi Europa la înălţimea situaţiei?

Guvernul german a votat recent creşterea substanţială a sprijinului financiar pentru fondul de rezervă al Europei, fapt care ar amortiza şi o parte din datoria Greciei.  The globalist prezintă fragmente din interviul cu Stephen Richter, de pe 29 septembrie, difuzat de NewsHour PBS, în care discută despre votul germanilor şi despre grijile întregii lumi cu privire la datoriile europene.

Jeffrey Brown, corespondent:  Stephan, cât de important crezi că a fost votul dat de către germani, şi de ce ?

Stephan Richter, editor şi redactor-şef al The Globalist: Cred că a fost foarte important. Este un drum lung de parcurs, iar acesta a fost un pas necesar, însă nu este unul suficient. Mai sunt multe alte lucruri care trebuie să se întâmple. Dar a existat o dezbatere vitală, vibrantă şi zgomotoasă. Şi cred că este foate necesar, pentru că avem tendinţa de a uita acest lucru, totul se rezumă puterea banilor, la esenţa ce a alcătuit democraţia, la puterea parlamentelor împotriva regilor. (…) Iar acum banii poporului sunt “plimbaţi” prin toată Europa. Cred că este foarte necesar ca într-o democraţie să aibă loc o dezbatere amplă. Dar va fi dureros.

Jeffrey Brown: Şi chiar dacă această dezbatere ar fi  avut loc ca o pregătire pentru acest vot, mulţi oameni au spus că nu este suficient, nu? Ai observat vreo percepţie conform căreia este nevoie de mai mult?

Stephan Richter: Cred că toată lumea o ştie. Trecem prin nişte schimbări, după cum am spus, de bază. Imediat după, deja se vorbea la Banca Mondială/FMI de o reuniune anuală pentru completarea fondului, despre ce pot face ca aceste lururi să nu se întâmple din nou deoarece nu exista o supraveghere transfrontalieră sau ceva asemănător. Soluţia constă , de fapt, în punerea bazelor pentru a rederesa Europa. Ei au greşit când au făcut Tratatul de la Maastricht, atunci când au încercat să rezolve nişte lucruri despre probitatea fiscală şamd. Au dat totul peste cap; au avut totul pe hârtie însă nu au pus nimic în aplicare. Şi există un singur lucru, cred eu, pentru care cad de acord majoritatea europenilor şi anume să nu mai repetăm greşelile, pentru că este foarte costisitor să nu iei măsurile potrivite la timpul potrivit.

Jeffrey Brown: Şi ce crezi despre atitudinile publice afişate acum, în special despre presiunea asupra politicienilor?

Stephan Richter: Presiunea – ei bine, nu pentru asta se află acolo? Nu este vorba doar despre decelerare sau despre a-ţi încasa salariul. Ei trebuie să ia decizii dureroase (…) Oamenilor le va displăcea, dar europenii au făcut în cele din urmă ce trebuie, după ce toate celelalte oprtunităţi au fost irosite.

Jeffrey Brown: Dar de pe ţărmul acesta al Atlanticului? Preşedintele Obama a declarat recent că Europa trebuie să facă mult mai mult. Secretarul Trezoreriei Tim Geithner a mers acolo, iar unii miniştri nu au fost foarte încântaţi de morala care le-a fost făcută.  Mizele sunt în mod clar văzute ca fiind mari şi de pe „partea” acesta, nu?

Stephan Richter: Mizele sunt foarte mari. Avem o situaţie în care miniştrii de finante german şi polonez se pot completa reciproc. (…) Asta este fantastic. Şi cred că administraţia trebuie să realizeze că există un sens în ceea ce face Europa şi că cei care critică ar trebui să îşi vadă propriile probleme.

Europenii se confruntă cu probleme nemaiîntâlnie până acum: bugetare transfrontalieră, ministere de finanţe, uniune fiscală, planuri de ieşire din criză. Acestea sunt lucruri monumentale, iar istoria Europei a demonstrat că poate face faţă cu brio perioadelor de criză. Şi sunt încrezător că acest lucru se va întâmpa din nou. La urma urmei, relaţiile dintre germani şi greci, deşi sunt susceptibile, nu sunt la fel de rele ca cele de pe plan intern dintre democraţi şi republicani.

Interviul integral poate fi citit aici.

Surse foto: tradenewswire.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *