The Guardian: Raportul pe justitie arata ca Ponta abuzeaza sistematic Constitutia

Raportul pe justitie al Comisiei Europene arata ca Guvernul premierului Victor Ponta “a amenintat judecatori, a schimbat oficiali ilegal si a falsificat sistemul democratic”, scrie The Guardian, potrivit Ziare.com.

“Premierul roman abuzeaza sistematic Constitutia, spune Uniunea Europeana”, titreaza The Guardian in editia electronica de marti, potrivit sursei citate.

“Autoritatile europene au atacat energic conflictul politic care a paralizat Romania si l-au acuzat pe premierul Victor Ponta ca a abuzat sistematic Constitutia tarii si ca a subminat statul de drept in campania lui de a-l demite pe presedintele Traian Basescu“, potrivit The Guardian.

Raportul pe justitie privind Romania, care se intinde pe 22 de pagini si a fost intocmit de Comisia Europeana, a fost obtinut de jurnalistii de la The Guardian mai devreme de ziua de miercuri, cand va fi publicat in mod oficial.

Asadar, raportul subliniaza esecurile Romaniei in a respecta standardele jurdice ale UE, atrage atentia ca Guvernul Ponta a ignorat Constitutia, i-a amenintat pe judecatori, a inlocuit ilegal sefii de la institutii cheie in stat si a falsificat democratia din Romania in incercarea de a-l da jos pe presedintele Basescu, mai scriu jurnalistii britanici.

Potrivit raportului Comisiei Europene, este pus la indoiala angajamentul Guvernului de a mentine democratia. Intr-un limbaj neobisnuit de puternic, Comisia a descris politica romaneasca ca fiind extrem de polarizata. Bruxelul a cerut ca Executivul condus de Ponta sa revina asupra hotararilor din ultima perioada, care au fost vazute drept un asalt la adresa drepturilor si practicilor democratice.

In raport, Romania este criticata pentru ministrii si parlamentarii care cu greu sunt dati jos din functiile pe care le detin, chiar si in conditiile in care sunt invinuiti sau condamnati pentru coruptie sau conflict de interese. In plus, Parlamentul ar bloca toate incercarile de a investiga coruptia politica.

Sursa: Ziare.com
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *