The Guardian: România nu ar trebui să fie în UE. Referendumul de duminică este un test al democrației

Referendumul organizat duminică în România este un test al democraţiei, la capătul unor ani întregi de dispute politice, comentează ziarul britanic The Guardian, în ediţia electronică. Cotidianul adaugă că raportul pe justitie al Comisiei este o ”recunoaştere indirectă că această ţară nu ar trebui să fie deloc în Uniunea Europeană”.

România se apropie de ziua votului, declanşată de mişcările din ultimele luni de guvernul lui Ponta. Premierul încearcă să-l înlăture pe rivalul său politic preşedintele Traian Băsescu. Manevrele politice ale Cabinetului Ponta au declanşat alarma la Bruxelles, raportul CE concluzionând că elitele politice din România nu înţeleg cum funcţionează democraţia, o recunoaştere indirectă că această ţară nu ar trebui să fie deloc în Uniunea Europeană, precizează jurnaliștii de la The Guardian.

“Criza politică i-a adus pe mulţi români la o stare de confuzie şi incertitudine în legătură cu poziţia la referendum. Corupţia sistemică şi nemulţumirea faţă de clasa politică i-au condus pe mulţi să creadă că, indiferent de rezultat, referendumul este o situaţie din care nu se poate câştiga nimic”, subliniază cotidianul The Guardian.

“A doua cea mai săracă ţară din Europa, România a aderat la UE împreună cu Bulgaria în 2007. Niciunul dintre cele două state nu era suficient de pregătit pentru aderare, dar admiterea în cadrul Uniunii Europene a fost percepută drept o manevră geopolitică inteligentă în competiţia pentru influenţa în Balcani cu Rusia lui Vladimir Putin”, explică The Guardian.

De asemenea, The Guardian evidenţiază declaraţia unui fotograf, Daniel Susca, 33 de ani, care a afirmată că: „Trebuie să fii nebun să te implici în politică. Oamenii serioşi care şi-au construit deja o carieră, nu vor să facă acest lucru pentru că se vor compromite în totalitate”.

Miercuri, comisia din Bruxelles a rupt tăcerea. Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a afirmat că este mai mult decât îngrijorată în ceea ce priveşte democraţia României şi că de acum încolo ne se vor mai uita la promisiuni, ci la legi şi la implementările lor, conchide The Guardian.

Surse: Realitatea.net, ZiuaNews.ro
Foto:  developarea.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *