The Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme

Acordul de salvare a băncilor spaniole a fost aşteptat de toată lumea, astfel încât poate părea doar un nou mic pas către rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, dar este de fapt un moment extraordinar, având în vedere mărimea economiei Spaniei, comentează publicaţia britanică The Guardian potrivit Mediafax.

Aducerea modernităţii şi prosperităţii în Spania, ţară cu o istorie semi-rurală, ar fi trebuit să fie o încununare a proiectului monedei unice.

Recunoaşterea faptului că guvernul de la Madrid nu mai poate să îşi protejeze băncile, împovărate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliară, scoate în evidenţă adevărul dur că, departe de a proteja instituţiile financiare de lumea economică rapace, apartenenţa la uniunea monetară le-a atras într-o prăbuşire catastrofală.

Susţinerea băncilor spaniole va împiedica îngheţarea întregului sistem financiar european, dar va face prea puţin pentru economia spaniolă, care este în genunchi, se arată în articolul din The Guardian.

La redeschiderea pieţelor financiare, luni, dealerii vor decide dacă sunt convinşi de acţiunea liderilor din zona euro sau se vor întreba care va fi următoarea ţară victimă.

Italia, văzută ca următoarea piesă de domino care urmează să cadă, ar putea fi viitoarea ţintă a unui atac concertat.

Dacă scenariul din ultimii doi ani se va repeta, preţurile acţiunilor vor creşte în semn de uşurare că s-a făcut ceva. În zilele şi săptămânile care vor urma tendinţa descendentă a pieţelor va reveni, după ce investitorii îşi vor reaminti că Spania se află într-o recesiune gravă, cu un sfert din forţa de muncă aflată în şomaj, existând slabe speranţe ca guvernul de la Madrid să respecte ţinta deficului bugetar convenită cu Comisia Europeană.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  blog.nouadreapta.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *