The Independent: Aderarea la UE, una dintre cauzele sărăcirii şi îmbătrânirii populaţiei

La peste 20 de ani de la căderea comunismului, inegalităţile de avere dintre estul şi vestul Europei persistă, iar populaţiile ţărilor de la Marea Neagră până la Marea Baltică scad într-un ritm alarmant. Deşi aderarea la Uniunea Europeană a adus prosperitate multora, aceasta a facilitat, în acelaşi timp, emigrarea, atrăgându-i pe tineri dinspre est şi lăsând în urmă o populaţie mai îmbătrânită şi mai săracă, scrie cotidianul britanicThe Independent, potrivit Jurnalul.ro.

România, cu un salariu mediu lunar de 350 de euro, este printre cele mai afectate ţări, cu o scădere a populaţiei de 12% într-un deceniu. La celălalt capăt al continentului, Letonia şi-a pierdut 13% din populaţie, în cea mai mare parte prin emigrare. Ambele ţări au fost nevoite să impună măsuri severe de austeritate.

Până în 2060, România, Letonia şi Polonia vor avea cea mai mare pondere de populaţie vârstnică comparativ cu cea activă din UE. Din cei 19 milioane de locuitori ai României, mai puţin de cinci milioane plătesc impozite, restul fiind pensionari, copii, fermieri de subzistenţă sau persoane care lucrează ilegal. Costurile pentru cei peste cinci milioane de pensionari au reprezentat 9% din PIB-ul României în 2010, scrie The Independent.

Jurnaliştii britanici au mai amintit şi de faptul că autorităţile române au ridicat vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, însă această modificare nu va fi suficientă pentru a redresa discrepanţa dintre numărul pensionarilor şi cel al plătitorilor de taxe.

Citeşte aici articolul integral.

Sursa: Jurnalul.ro
Sursa foto:  erudytam.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.