The New York Times: „Criza politică din România s-a adâncit”. Oficial american: Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România care ameninţă democraţia

Statele Unite şi-au exprimat “preocuparea” după suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene.

“Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

“Facem apel (la guvernul român) pentru ca acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice”, a continuat Departamentul de Stat, aderând la poziţia Comisiei Europene care s-a declarat de asemenea “îngrijorată”.

De asemenea, subiectul crizei politice româneşti nu a fost omis nici de presa americană. „Criza politică din România s-a adâncit vineri după ce Parlamentul de la București a votat pentru suspendarea președintelui Băsescu, în contextul criticilor internaţionale tot mai ample referitoare la ceea ce pare să fie o tentativă a Guvernului de a uzurpa puterea și de a submina tânăra democraţie a ţării”, scrie publicația americană The New York Times, potrivit Adevarul.ro.

Suspendarea a fost doar primul pas printre mulți alții pe care criticii susţin că premierul Victor Ponta i-a făcut în ultimele luni pentru a-şi consolida autoritatea. Coaliţia aflată la guvernare i-a schimbat deja pe preşedinţii ambelor camere ale parlamentului – o acţiune pe care opoziţia a numit-o neconstituţională – şi l-a înlocuit pe Avocatul Poporului, care are puterea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legislaţiei de urgenţă, notează publicația americană.

The New York Times scrie că judecătorii Curţii Constituţionale au fost ameninţaţi cu înlăturarea, deşi ulterior s-a renunţat la idee după valul de indignare internaţională stârnit. Cu toate acestea, premierul Ponta a redus puterea Curţii şi a mers mai departe cu procedura de suspendare, adaugă cotidianul american.

Urmează ca votanţii din România să decidă printr-un referendum programat la 29 iulie dacă Băsescu va rămâne sau nu preşedinte. Vineri, Comisia Europeană s-a declarat „îngrijorată în ceea ce privește evoluția situației din România”, în special în ceea ce privește reducerea puterii instituțiilor independente, remarcă The New York Times.

De asemenea, publicația amintește că Traian Băsescu, pe care îl caracterizează drept un cruciat al luptei anticorupție, dar și un personaj politic care a creat polarizare, a mai trecut printr-o astfel de situație. În 2007, când a fost suspendat prima dată, 74% din alegători s-au opus demiterii preşedintelui.

Totuși, comentează The New York Times, asocierea lui Băsescu cu programe de austeritate detestate a dus la scăderea popularității acestuia, iar sondajele de opinie indică faptul că, de această dată, ar putea pierde.

Parlamentul a votat deja o lege care va face mai ușoară înlăturarea preşedintelui prin referendum, demiterea şefului statului necesitând votul majorităţii celor care participă la vot şi nu a celor înscrişi pe listele electorale.

Recentele tulburări politice şi avertismentele severe din partea liderilor externi au făcut ca moneda naţională să atingă un nou minim istoric faţă de euro, adaugă The New York Times.

Surse: Adevarul.ro, Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to The New York Times: „Criza politică din România s-a adâncit”. Oficial american: Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România care ameninţă democraţia

  1. Victoria 10/07/2012 at 11:40

    Guvernul USL nici nu schiteaza ca ar avea de gand sa tina seama de preocuparile SUA sau CE, ei au o agenda in care suspenarea lui Basescu este un punct de pe traseu care nici nu mai are importanta iar incalcarea principiilor stului de drept este chiar scopul final. Ponta se exprima in maniera de acum usor de banuit, in dispret fata de oricine nu numai din adversarii poilitici din Romania. Nici masluirea alegerilor, daca ar aparea vreo indoiala in toamna nu va fi data la o parte de USL in instituirea totalitarismului in Romania, atat de drag lui Putin imprejurul marii Rusii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *