The Telegraph: Germania trebuie să se trezească şi să se decidă ce vrea de la zona euro

Germania trebuie să decidă dacă vrea ca zona Euro să supravieţuiască sau să piară, scrie jurnalul.ro, preluând un articol The Telegraph,. Pericolul unui “eurocutremur” – echivalentul unui colaps care să facă falimentul Lehman Brothers din 2008 să arate drept plicticos, nu este nici pe departe înlăturat, scrie publicaţia. Potrivit sursei citate, liderii europeni nu ştiu cum să rezolve criza deoarece nu ştiu ce vor. Ar trebui menţinută zona euro împreună, cu tot cu Grecia? Sau ameninţarea de a da afară Atena ar trebui dusă la capăt, cu riscul altor ieşiri până când uniunea monetară să fie redusă doar la zona franco-germană?

La această întrebare enormă, doar Germania poate răspunde, iar până nu va exista un răspuns clar, haosul va continua.

Americanii şI englezii vor ca nemţii să cotizeze
SUA şI Marea Britanie continuă să preseze Berlinul pentru a extinde Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) de la 440 miliarde de euro la un trilion de euro. Şi, concomitent să finanţeze din banii săi această creştere. De asemenea, se cere intens ca Banca Centrală Europeană (BCE) să nu mai continue achiziţia de titluri de stat. Din vară până acum, BCE a cumpărat obligaţiuni de 200 de miliarde de euro, pentru a tempera costurile cu dobânzile de împrumut. Motivul: banii tipăriţi nu sunt niciodată soluţia, trebuie bani reali. Această cale înseamnă pregătirea pentru eliminarea Greciei şI Portugaliei din zona euro, şI posibil a altor membri.

În final, şi Italia va fi dată afară din zona euro
Va însemna stabilizarea Italiei, dar în final s-ar ajunge tot la ieşirea acesteia din euro, cu o datorie de 2,2 trilioane de euro. Decât o soluţie bazată pe tipărirea de bani, Germania ar trebui să se încline la presiunea pieţelor şI să micşoreze zona euro.

În ciuda euforiei legate de ultimele decizii din Italia şI Grecia, apare o altă problemă: Spania, a patra economie a zonei euro. Datoria sa e mult mai mică, doar 65% din produsul intern brut. Sectorul său bancar, deşi expus pieţei imobiliare în colaps din ţară, are expunere mare în America Latină, unde lucrurile merg chiar bine. În plus, ţara a avut excedent bugetar, evitând excesele Italiei şI falsurile bugetare ale Greciei. Totuşi, datele care arată o încetinire a economiei iberice au provocat panică în ceea ce priveşte abilitatea sa de a-şi reduce deficitele.

În final, totul se va reduce la cum va dori Germania să arate zona euro, pentru că este singurul stat de pe “bătrânul continent” cu reală putere fiscală. Însă va trebui să se decidă acum, conchide The Telegraph.

Articolul a fost preluat de pe jurnalul.ro.

Sursa foto: gandeste.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.