The Times: Scoateţi Germania, nu Grecia, din zona euro pentru a vă salva

Adevărata cauza a dezastrului care pândeşte zona euro este Germania şi nu Franţa, Italia sau Grecia, scriu jurnaliştii britanici. Nemţii s-au opus constant măsurilor care ar putea ajuta la soluţionarea crizei şi au dictat politici care au agravat problemele, titrează “The Times”, potrivit Adevarul.ro.

Săptămâna care s-a încheiat a fost una fără precedent pentru Germania. Nemţii au fost atacaţi din toate părţile, iar la Forumul Economic de la Davos au fost acuzaţi chiar că au cauzat parţial izbunirea crizei şi escaladarea acesteia.

Vocile care-i blamează pe germani sunt însă tot mai puternice. Publicaţia britanică „The Times“ a publicat un articol în care cea mai mare şi cea mai performantă economie din UE este numită una dintre piedicile cu care se confruntă uniunea monetară.

„Problema fundamentală nu este eficienţa economiei Germaniei, cu toate că şi aceasta a contribuit la diferenţele economice din UE, ci comportamentul politicienilor şi al şefilor băncii centrale a Germaniei“, scriu jurnaliştii britanici.

În rândul celor care critică, direct sau indirect, Germania se alătură tot mai multe voci.Şirul a început cu agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s, care a argumentat decizia de a retrograda nouă state europene şi prin faptul că „un proces de reformare bazat exclusiv pe austeritate fiscală riscă să facă mai mult rău decât bine“ şi că pactul de consolidare fiscală inspirat de modelul german, aprobat de principiu de liderii europeni în decembrie, „este axat numai pe recunoaşterea parţială a sursei crizei“ şi nu „va furniza suficiente resurse sau flexibilitate operaţională“ pentru stabilizarea zonei euro.

Miliardarul de origine maghiară George Soros s-a alăturat lungului şir de persoane publice care critică Germania pentru modelul său economic.

“Germania dictează o politică ale cărei consecinţe vor fi o spirală a datoriilor publice, cu efect deflaţionist asupra economiilor”, a declarat Soros săptămâna trecută, la Davos.  Zona euro este pe un curs auto-destructiv, a adăugat acesta, citat de “Deutsche Welle”.

“Nu toată Europa poate fi ca Germania”, a spus miliardarul, adăugând că obiectivele pe care Berlinul le impune statelor cu probleme din jur sunt practic imposibil de atins.

Articolul integrl poate fi accesat aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: newazerbaijan.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.