Connect with us

U.E.

Theresa May a prezentat planul pentru Brexit: Marea Britanie nu vrea acces la piața unică a UE, ci un acord de liber-schimb cuprinzător

Published

on

Premierul britanic, Theresa May, a prezentat în premieră planul prin intermediul căruia guvernul de la Londra va negocia cu instituțiile UE și țările sale membre procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, arătând că retragerea țării sale din UE va presupune și părăsirea pieței unice europene și renunțarea la acquis-ul comunitar și jurisicția Curții de Justiției a Uniunii Europene.

Reamintind că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană și nu Europa, May a indicat încă de la început că este misiunea guvernului său să livreze ceea ce cetățenii au votat în urmă cu jumătate de an.

”Acum 6 luni, cetățenii britanici au votat pentru schimbare. Au votat să ieșim din Uniunea Europeană și să îmbrățișăm lumea. Și au făcut asta cu ochii deschiși”, a punctat premierul britanic, care declarat că își dorește ca țara sa să fie ”un magnet pentru talentul internațional” și o ”Britanie globală”.

Amintind că în negocierea pe care David Cameron a derulat-o cu liderii europeni nu a existat flexibilitate, premierul de la Londra a spus că referendumul nu a adus un vot de respingere a valorilor europene sau de distanțare față de aliații și vecinii europeni.

”Vom continua să fim parteneri de încredere, aliați și prieteni apropiați. Vrem să vă cumpărăm bunurile, să le vindem pe ale noastre, să facem comerț liber cu voi și să lucrăm împreună pentru a fi mai siguri și mai prosperi”, a transmis May, arătând că cetățenii UE rămân bineveniți în Marea Britanie, iar serviciile de informații britanice vor continua să coopereze cu aliații pentru a menține Europa în siguranță.

”Urmărim un parteneriat nou și egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală și prietenii și aliații noștri din UE. Nu o apartenență parțială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte țări. Nu urmărim să ne agățăm de bucăți din calitatea de membru, când ieșim. Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Sarcina mea este să obțin o înțelegere corectă pentru Marea Britanie”, a mai spus aceasta.

Premierul britanic a adăugat că printre principiile de negociere pe care Londra le va urmări se numără certitudinea și crearea unei Mari Britanii globale, prilej cu care a anunțat, implicit, că ieșirea din UE va fi un ”Hard Brexit”.

Nu dorim să facem parte din piața unică, ci să avem acces la ea în baza unui acord ambițios și cuprinzător de liber schimb dorit de ambele părți”, a declarat Theresa May, făcând referire că acest lucru îl va propune și altor state și subliniind dorința viitoare administrații a SUA pentru un acord comercial Washington-Londra, unul primordial și nu de ”capătul rândului” așa cum spusese Barack Obama.

Liderii europeni au transmis în mai multe rânduri că pentru a avea acces la piața unică, Regatul Unit trebuie să asigure cele patru libertăți de circulație: a persoanelor, bunurilor, capitalurilor și serviciilor.

May a arătat că ar prefera să iasă din Uniunea Europeană fără un acord comercial, decât să accepte o înțelegere proastă.

”Legile noastre vor fi făcute în Marea Britanie și nu vom mai intra sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a adăugat aceasta, spunând că Parlamentul va vota asupra revenirii la legislația britanică și înlocuirea, astfel, a acquis-ului comunitar. 

Practic, prin ieșirea sa din piața unică Marea Britanie se asigură că nu se va mai afla sub incidența legislației europene, May recunoscând că Marea Britanie respectă liderii UE care spun că cele patru libertăți sunt indivizibile.

Șefa guvernului britanic a anunțat la finalul anului trecut că va activa clauza de retragere voluntară din UE (articolul 50) în primăvara acestui an.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan propune rectificarea bugetului UE 2024 pentru a include Facilitatea pentru Ucraina: Obiectivul meu este să obținem un vot final înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, a prezentat în Comisia pentru Bugete a legislativului european prima propunere de rectificare a bugetului anual al UE care cuprinde Facilitatea pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro și mai multe fonduri pentru siguranța Uniunii Europene.

”Proiectul de rectificare a Bugetului UE 2024, pe care l-am prezentat astăzi, cuprinde modificările bugetare anuale ca urmarea a revizuirii CFM. Mă refer, în primul rând, la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă alocarea anuală din componenta de fonduri nerambursabile a facilității de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Rectificarea mai cuprinde, totodată, o alocare de 376 de milioane de euro către Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei «STEP» care încurajează investițiile în industriile strategice ale Uniunii Europene”, detaliază Mureșan într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024 are drept obiectiv să obțină ”un vot final pe această rectificare cât mai devreme, în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna aprilie, deci înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene”.

”Ne asigurăm, în felul acesta, că banii ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, a mai spus eurodeputatul român.

Amintim că spre finalul lunii noiembrie a lui 2023, legislativul european a adoptat, cu largă majoritate, acordul negociator de Siegfried Mureșan privind bugetul UE pentru acest an.

Citiți și: Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2024 în forma negociată de Siegfried Mureșan: Am obținut creșteri în domeniile unde noi am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară

Alocările actuale nu au putut fi incluse de la început în forma bugetului pentru 2024 pentru că nu existau suficiente surse de finanțare în forma inițială a Cadrului Financiar Multianual al UE (CFM), care stă la baza adoptării bugetelor anuale ale Uniunii.

În contextul în care bugetul multianual al UE a fost adoptat în 2020, înainte de noile priorități europene cauzate cu preponderență de războiul ilegal declanșat de Rusia în Ucraina, a fost nevoie de o revizuire a acestuia, asupra căreia Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord după lungi deliberări și care cuprinde, printre altele, această facilitate pentru Ucraina, platforma STEP și un mecanism de gestionare a costurilor de rambursare a planului NextGenerationEU.

Citiți și:  PE aprobă revizuirea bugetului pe termen lung al UE, care include Mecanismul de 50 mld. de euro pentru Ucraina, platforma STEP și un mecanism de gestionare a costurilor de rambursare a Planului NGEU

Consiliul UE adoptă revizuirea cadrului financiar multianual, care include, printre altele, Facilitatea pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro și platforma STEP

Înțelegerea convenită a fost adoptată de cele două instituții cu rol de co-legislator, fapt ce a oferit Comisiei Europene posibilitatea de a propune modificarea bugetului pentru acest an.

Continue Reading

U.E.

Țările din UE au ajuns la un acord pentru sancționarea coloniștilor evrei extremiști care acționează împotriva palestinienilor

Published

on

© European Union, 2024

Țările din Uniunea Europeană au ajuns luni, în marja Consiliului Afaceri Externe, la un acord politic privind sancționarea coloniștilor evrei extremiști responsabili de acțiuni violente împotriva populației palestiniene din Cisiordania, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-o conferință de presă.

„Am convenit asupra sancţiunilor pentru coloniştii extremişti. Acest lucru nu a fost posibil la precedentul Consiliu Afaceri Externe. De data aceasta a fost posibil. S-a convenit asupra unui angajament ferm la nivel de lucru şi sper că aceasta va continua până la adoptarea deplină în curând. Dar acordul politic există”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă după reuniune.

Acesta a precizat că țara care a blocat un acord, Ungaria, nu s-a mai opus de data aceasta, „s-a abținut”.

Citiți și Josep Borrell acuză Israelul că provoacă foamete în Fâșia Gaza: ”Este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război”

Sancțiunile vizează interzicerea accesului pe teritoriul UE și înghețarea activelor pentru șase coloniști israelieni, potrivit unor surse diplomatice, informează Agerpres.

„Acestea sunt persoane specifice care au fost identificate ca fiind responsabile de acțiuni violente împotriva palestinienilor. Sancțiunile noastre sunt întotdeauna individuale, sunt întotdeauna de aceeași natură, și anume: interzicerea accesului pe teritoriul european și înghețarea activelor în cazul în care sunt identificate. Ce altceva putem face? Întotdeauna sancționăm persoanele și organizațiile în același mod. Nu aveți voie să veniți în Europa, iar dacă aveți active, le înghețăm. Și vom proceda la fel ca în cazul acestor oameni violenți al căror nume, așa cum spune Don Quijote, nu vreau să mi-l amintesc. Nu cred că este important să-i numim în mod specific și particular, nume pe care nu le am în minte. Dar ei au fost deja identificați întocmai, iar sancțiunile propuse.”, a declarat, la rândul său, șeful diplomației UE.

Lista cu persoanele care urmează să fie sancționate va fi propusă din nou Comitetului Reprezentanților Permanenți (format din ambasadorii țărilor membre ale UE, n.r.) pentru ca decizia să poată fi adoptată.

De asemenea, în cadrul reuniunii, miniștrii de externe din UE au fost de acord și cu sancționarea unor membri ai grupării islamiste palestiniene Hamas pentru atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. În cazul acestora, sancţiunile sunt un răspuns la infracţiunile sexuale comise în contextul atacului terorist.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

PE a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, pentru care Marian-Jean Marinescu a fost raportor din partea grupului PPE

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind Utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, pentru care eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a fost responsabil din calitatea de raportor din umbră al Grupului PPE.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a explicat că regulamentul este unul ”foarte tehnic” și urmărește crearea ”unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată”.

În egală măsură, acesta este ”foarte important în îndeplinirea obiectivului Comisiei referitor la Shift to Rail, adică mutarea transportului de marfă, în principal, de pe șosele pe calea ferată, micșorând astfel poluarea”, a explicat Marinescu.

Prin acest vot, Parlamentul European a primit un mandat puternic pentru viitoarea negociere cu Consiliul, în principal în ceea ce privește:

  • crearea unei platforme pentru o gamă largă de utilizatori ai infrastructurii feroviare, care va fi consultată de administratorii de infrastructură;
  • consolidarea Agenției Europene a Căilor Ferate și stabilirea unei foi de parcurs clare, cu date certe pentru utilizarea instrumentelor digitale și a serviciilor digitale.

Conform detaliilor oferite de Marian-Jean Marinescu, mandatul Parlamentului European include și solicitarea PPE de ”a îmbunătății situația actuală, în care capacitatea feroviară din Europa nu este utilizată la maximum, punând accentul pe eforturile pe care statele membre trebuie să le facă pentru a construi infrastructură feroviară suplimentară pentru o capacitate de transport mai mare”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA3 mins ago

Ministerul de Externe al R. Moldova l-a înștiințat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău că expulzează un diplomat rus ca urmare a organizării alegerilor prezidențiale din Rusia pe teritoriul Transnistriei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan propune rectificarea bugetului UE 2024 pentru a include Facilitatea pentru Ucraina: Obiectivul meu este să obținem un vot final înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene

U.E.1 hour ago

Țările din UE au ajuns la un acord pentru sancționarea coloniștilor evrei extremiști care acționează împotriva palestinienilor

ROMÂNIA2 hours ago

Irakul dorește să atragă investiții românești, anunță Nicolae Ciucă după întâlnirea cu o delegație a Parlamentului acestei țări: Puteți conta pe sprijinul nostru în reformarea instituțiilor și reconstrucție economică

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Educației investește 30 milioane de euro prin PNRR în construcția de campusuri școlare rurale

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Teatrul Vienez de Copii într-o nouă stagiune. Comedia „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, adusă la rampă în nouă reprezentații

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

PE a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, pentru care Marian-Jean Marinescu a fost raportor din partea grupului PPE

SUA4 hours ago

Trump afirmă că Putin a fost “probabil” implicat în moartea lui Navalnîi și speră că nu va avea de ales între “înghițirea” Ucrainei de către Putin și trimiterea de arme Kievului

U.E.5 hours ago

La o zi după realegerea lui Putin, miniștrii de externe din UE au ajuns la un acord politic pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a morții lui Navalnîi

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII5 hours ago

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

ROMÂNIA23 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA1 day ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO5 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO1 week ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending