Theresa May l-a informat pe Donald Tusk că va declanșa Brexitul la 29 martie

Theresa May l-a informat pe președintele Consiliului European că va activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pe data de 29 martie 2017, informează The Independent.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a precizat că ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow i-a precizat în mod verbal cabinetului președintelui Consiliului European intenția pe care o are premierul britanic, Theresa May. 

Acesta adăugat că Downing Street dorește demararea negocierilor imediat. “În această dimineață reprezentantul permanent al Marii Britanii la UE i-a adus la cunoștință lui Donald Tusk că statul englez vrea activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pe data de 29 martie. Premierul va înainta scrisoarea președintelui Tusk miercuri, 29 martie, și va face o declarație pentru a anunța decizia. Nu există informații suplimentare despre conținutul acestei scrisori“, a completat purtătorul de cuvânt al Downing Street.

Odată ce articolul este activat, este de datoria Uniunii Europene să ofere un răspuns în maximum 48 de ore, așa cum a precizat și Donald Tusk.

“Atunci când Marea Britanie ne va aduce la cunoștință, este scopul nostru să reacționăm rapid prin înaintarea liniilor directoare ale procesului de negociere pe care cele 27 de state le vor lua în calcul. Pentru acest lucru cred ca avem nevoie de mai mult sau mai puțin de 48 de ore”, a precizat Tusk în cadrul unei conferințe de presă susținută la Bruxelles înainte summitului care are loc zilele acestea.

Activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona va declanșa în mod oficial negocierile pivind ieșirea Marii Britanii din UE. Urmează o perioadă de doi ani de zile în care guvernul britanic, alți lideri și instituții europene vor încerca să stabilească termenii relației viitoare UE-Marea Britanie, după ce statul britanic va fi părăsit comunitatea europeană.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *