Theresa May propune de la Florența un ”viitor comun” cu Europa după Brexit: O Mare Britanie suverană și o Uniune Europeană încrezătoare într-o nouă alianță puternică în lume

O Mare Britanie suverană și o Uniune Europeană încrezătoare bazate pe un nou parteneriat al valorilor și intereselor și pe o nouă alianță la nivel global este propunerea de viitor pe care premierul britanic Theresa May a făcut-o într-un discurs la Florența, un oraș cunoscut pentru puterea sa comercială istorică și considerat leagăn al capitalismului renascentist.

În fața a câteva sute de oameni, Theresa May s-a adresat indirect liderilor europeni și direct cetățenilor Uniunii propunând un parteneriat global bazat pentru un viitor împărtășit, bazat pe două coordonate esențiale: un parteneriat economic și o relație de securitate.

O Mare Britanie suverană și o Uniune Europeană încrezătoare, ambele libere să își aleagă propriul destin. Un nou parteneriat de valori și interese. O nouă alianță puternică în lume. Acesta este obieectivul pentru care trebuie să luptăm în lunile ce urmează, în timp ce relația dintre Marea Britanie și Europa evoluează”, a spus May, care a închis la Florența un turneu diplomatic ce a cuprins prezența, alături de liderii lumii, la Adunarea Generală a ONU și o vizită în Canada.

Un viitor comun: Să depășim stadiul negocierilor de ieșire și să vorbim despre viitor

Într-un discurs în care a făcut referire și la alocuțiunea ambițioasă a lui Jean-Claude Juncker în discursul privind Starea Uniunii și avansarea integrării europene, premierul britanic a arătat că Marea Britanie va putea fi un partener esențial pentru Uniunea Europeană.

Premierul britanic a îndemnat la depășirea stadiului actual al negocierilor – concentrat pe stabilirea condițiile de retragere a Marii Britanii din UE – și discutarea relației ulterioare.

Recunoaștem faptul că nu putem părăsi Uniunea Europeană și totul să rămână la fel. Dar ceea ce ne dorim este să rămânem parteneri și lucrăm împreună pentru interesele reciproce. Marea Britanie dorește un parteneriat profund și special cu Uniunea Europeană”, a spus May, evidențiind cele două coordonate ale viitorului cadru de cooperare: parteneriatul economic și relația de securitate.

Parteneriatul economic: un nou cadru, fără beneficiile și obligațiile ce decurg din piața unică

În privința unui viitor acord economic cu Uniunea Europeană, May a precizat că Marea Britanie înțelege faptul că nu va putea avea parte de beneficiile ce derivă din apartenența la piața unică fără a a-și asuma și obligații și a propus un nou cadru de cooperare.

”Recunoaștem că piața unică se bazează pe un echilibru între drepturi și obligații. Și nu ne prefacem că putem beneficia de toate avantajele aderării la piața unică fără obligațiile sale. Deci, ținta noastră este să găsim un nou cadru care să permită un parteneriat economic apropiat, dar să dețină aceste drepturi și obligații într-un echilibru nou și diferit. Dar, pe măsură ce lucrăm împreună, cum să procedăm astfel încât să nu începem cu o foaie de hârtie, ca și alți parteneri externi care au negociat o înțelegere de liber schimb de la zero”, a zis premierul britanic, făcând referire la faptul că Marea Britanie nu vrea un viitor acord cu UE de tipul celui dintre Uniune și Canada.

“Marea Britanie are o relaţie total diferită cu UE decât o are Uniunea cu Canada sau Norvegia. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a crea un parteneriat total diferit de acordurile UE cu acele ţări. Să gândim în mod creativ, să fim ambiţioşi”, a spus May.

Protejarea în comun a Europei. Marea Britanie ”pune pe masă” cel mai mare buget pentru apărare, rețea diplomaticcă și servicii de securitate

Bazându-se pe poziția însemnată a Marii Britanii în lume – membru permanent în Consiliul de Securitate ONU, dar și țara cu cel mai mare buget militar din Europa – May a propus și o nouă relație de securitate.

”Propunem, de asemenea, un parteneriat extins privind modul în care protejăm împreună Europa de amenințările cu care ne confruntăm astăzi în lume; cum colaborăm pentru a promova valorile și interesele comune în străinătate; securitatea, răspândirea statului de drept, tratarea amenințărilor emergente, gestionarea crizei migrației sau sprijinirea țărilor din sărăcie. Regatul Unit are capacități deosebite. Avem cel mai mare buget pentru apărare în Europa și unul dintre cele mai mari bugete pentru dezvoltare din lume. Avem o rețea diplomatică extinsă și servicii de securitate, inteligență și de aplicare a legii de nivel mondial. Așadar, ceea ce oferim va fi fără precedent în amploare, luând în cooperare diplomația, apărarea și securitatea și dezvoltarea”, a mai spus premierul britanic.

Citiți și Theresa May propune la Florența implementarea unei perioade de tranziție de doi ani după Brexit 

Citiți și Premierul britanic Theresa May: Instanțele din Marea Britanie vor lua în considerare hotărârile Curții de Justiție a UE în privința drepturilor cetățenilor

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După ultima săptămână de negocieri la Bruxelles, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

Marea Britanie a notificat Uniunea Europeană privind ieșirea sa din UE pe 19 martie 2017.

Discursul integral al premierul britanic de la Florența este disponibil aici.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.