Theresa May, tur al Marii Britanii înaintea declanșării articolului 50

Premierul Theresa May urmează să viziteze toate entităților componente ale Regatului Unit înainte de declanșarea oficială a Brexitului.

Pe 20 martie premierul britanic va întreprinde o vizită în Țara Galilor, iar mai apoi în Scoția și Irlanda de Nord pentru a afla opiniile cetățenilor cu privire la perioada post-activare a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, notează Agerpres.

Două regiuni, Irlanda de Nord și Scoția, sunt profund îngrijorate de ieșirea Marii Britanii din UE și și-au exprimat dezacordul cu privire la acest lucru. Pe de ală parte, Anglia și Țara Galilor susțin ieșirea țării din blocul comunitar.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a declarat săptămâna trecută că va face demersuri pentru organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, după ce tentativa de a obține un acord propriu pentru Scoția cu privire la Brexit s-a izbit de „un zid al intransigenței” la Londra. May a respins această propunere a guvernului scoțian, afirmând că nu este momentul potrivit.

Citiți și Theresa May l-a informat pe Donald Tusk că va declanșa Brexitul la 29 martie

La rândul său, cel mai mare partid naționalist din Irlanda de Nord, Sinn Fein, a anunțat că dorește organizarea „cât mai rapid posibil” a unui referendum cu privire la desprinderea de Regatul Unit, în perspectiva unirii cu Republica Irlanda.

După ce inițial a cerut organizarea unui nou referendum la sfârșitul anului 2018 sau începutul anului 2019, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a spus duminică că este pregătită să amâne consultarea populației pentru a liniști Executivul de la Londra.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *