Thierry de Montbrial, director Institutul Francez de Relaţii Internaţionale: “Mă îngrijorează exodul de creiere”

De 22 de ani, un important lider francez al Clubului Bilderberg vizitează România, în momente cheie. Astăzi, el îşi publică la Bucureşti un jurnal de însemnări în care face dezvăluiri din culisele politicii româneşti.

În avanpremiera vizitei, Thierry de Montbrial, care este şi directorul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, a răspuns pentru EVZ.ro la câteva întrebări.

EVZ: Dle. Thierry de Montbrial, am putea lua în considerare o eventuală legătură între prezenţa Dvs. la Bucureşti, ca important lider al Clubului Bilderberg, club secret supranumit “guvernul mondial”, şi schimbările radicale ce au avut loc pe scena politică atât în România cât şi în Franţa?
Thierry de Montbrial:
 Prezenţa mea la Bucureşti nu trebuie pusă în corelaţie cu statutul meu de membru în “steering comitee” al Bilderberg. Aici trebuie făcută o precizare: Clubul Bilderberg reprezintă un spaţiu de reflecţie, în care oameni interesanţi se întâlnesc pentru a discuta chestiuni majore de pe agenda globală, pentru a face schimb de idei, nu pentru a lua decizii. Sper să nu dezamăgesc, dar din câte-mi amintesc, nu s-a luat în discuţie situaţia României la astfel de întâlniri. Aşadar, venirea mea la Bucureşti nu are legătură cu Bilderberg, sunt aici în calitatea mea de preşedinte al Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI), poziţie din care am urmărit şi urmăresc, de peste 22 de ani, fenomenul politic, social şi cultural românesc. “Jurnalul românesc”, cartea pe care o voi lansa, este o mărturie, un document în acest sens.

Un premier socialist la Bucureşti, un preşedinte socialist la Paris. Înseamnă aceasta un pas înainte în relaţiile româno-franceze?
Ar putea însemna, însă eu nu cred că dificultăţile actuale în relaţia dintre cele două ţări ţin în principal de orientarea politică a guvernelor existente. Pur şi simplu, situaţia României a fost, şi pe alocuri, este prost înţeleasă în Franţa atât de clasa politică, cât şi de opinia publică. O nuanţă: România nu este parte a politicii externe a Franţei, ţara dvs. este un partener deosebit de important al Franţei în cadrul Uniunii noastre. Pentru impunerea acestei idei , pledez pentru cât mai multe întâlniri la nivel înalt între oficialii francezi şi români, dar şi pentru o diplomaţie neguvernamentală mai intensă.

Cum vedeţi viitorul european al României? 
După cum resimţiţi şi dvs., construcţia europeană trece printr-un impas cauzat şi de lărgirea rapidă a graniţelor sale. Europa este dezechilibrată, iar România, la fel ca noi toţi, trebuie să-şi depăşească dificultăţile interne, sociale sau politice. Totodată, trebuie să îşi modernizeze sectoarele sensibile pentru că toate ţările europene sunt din ce în ce mai competitive. Am menţionat în însemnările mele în “Jurnal românesc”, evoluţiile majore pe care le-am văzut în ţara dvs. de la o vizită la alta. Trebuie să continuaţi pe acelaşi drum. Aş trage însă un semnal de alarmă cu privire la problema resursei umane. Mă îngrijorează exodul de creiere. Românii buni profesionişti sunt doriţi peste tot în lume şi trebuie să oferiţi condiţii de muncă asemănătoare cu cele din Occident, ca să îi păstraţi acasă.

Membru în Comitetul Director al Clubului Bilderberg începând cu 1976, membru al Comisiei Trilaterale, supranumit “un Dumnezeu francez al relaţiilor internaţionale”, Thierry de Montbrial este un adevărat prieten al României, fiind decorat de-a lungul timpului, cu ordinul “Steaua României”, de către toţi preşedinţii României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.

Citiţi mai mult: EVZ.ro 

Foto: centrosangiorgio.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *