Connect with us

CHINA

Think tank londonez: În 2018, India va depăși Marea Britanie și Franța, devenind a cincea economie globală. China va ajunge prima putere economică a lumii până în anul 2032

Published

on

China va depăşi Statele Unite până în anul 2032, devenind cea mai mare economie din lume, în contextul în care în următorul deceniu este de așteptat ca trei din primele patru economii globale să provină din Asia – China, India şi Japonia, potrivit estimărilor publicate de către Centrul de Cercetare în domeniile Economiei şi Afacerilor (CEBR), un institut cu sediul la Londra, informează agenţia Bloomberg, potrivit Gândul.info.

Sursă foto: Twitter.com/narendramodi

Importanţa economiilor majore din Asia va continua să crească în anul 2018 şi ulterior, preconizează CEBR, precizând că India va depăşi Marea Britanie şi Franţa în 2018, devenind a cincea economie ca mărime din lume. Până în anul 2027, India va depăşi şi Germania, ajungând pe locul al treilea la nivel mondial.

China ar urma să depăşească Statele Unite şi să ajungă pe locul întâi la nivel global până în anul 2032.

În acel moment, potrivit prognozelor economice, trei dintre primele patru economii ale lumii vor fi din Asia – China, India şi Japonia.

Potrivit experților CEBR, avansul economic al Indiei nu se va opri, aceștia anticipând că India va ajunge prima economie mondială în a doua jumătate a secolului.

În anul 2017, primele zece economii ale lumii sunt: Statele Unite ale Americii, China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, India, Brazilia, Italia și Canada.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Președintele Chinei s-ar putea să viziteze SUA ”într-un viitor nu foarte îndepărtat”, declară Donald Trump

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a menționat că omologul său chinez Xi Jinping s-ar putea să viziteze în curând Statele Unite, o dovadă a celui mai puternic semnat de până acum cu privire la un posibil summit între cele două puteri care sunt în prezent captive într-un război comercial care pare fără soluție momentan, anunță Financial Times, Reuters, MSN.

Va veni într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a anunțat Trump, potrivit Associated Press.

Informații publicate Instituția nu a răspuns solicitărilor din partea presei de a comenta informațiile publicate de Wall Street Journal care arătau că oficialii americani și chinezi discută despre posibilitatea unui summit în iunie. Dacă acest lucru se va întâmpla, aceasta ar fi prima întâlnire dintre cei doi lideri după ce Trump s-a reîntors la Casa Albă.

O persoană familiarizată cu subiectul a temperat spiritele cu privire la faptul că o călătorie a lui Xi Jinping va avea loc în curând, precizând că nu au existat discuții despre acest aspect.

Trump a lansat deja un nou război comercial împotriva Beijingului, succedându-l pe cel din primul său mandat, prin impunerea unor tarife de 20% asupra importurilor din China. Beijingul a apelat la retaliere, recurgând la taxe de aproximativ 22 de miliarde de dolari ce vizează sectorul agricol american.

Niciun război nu trebuie purtat și nici nu poate fi câștigat, a fost mesajul recent pe care l-a transmis Ministerul chinez de Externe către Washington în încercarea de a evita o escaladare a conflictului tarifar. 

Trump s-a întâlnit de mai multe ori cu Xi Jinping în primul său mandat, inclusiv în cadrul unei vizite la Beijing. Prima lor întâlnire a avut loc la reședința președintelui american, la Mar-a-Lago, în 2017, la scurtă vreme după ce Trump și-a preluat primul mandat.

Liderul american l-a invitat pe omologul chinez la ceremonia de preluarea a celui de-al doilea mandat, desfășurată în luna ianuarie, dar acesta din urmă a preferat să-l trimit pe vicepreședintele Han Zheng pentru a reprezenta țara.

Continue Reading

CHINA

Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan

Published

on

© Slovak Academy of Sciences, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) a concluzionat că pandemia globală de coronavirus din 2020 ar fi putut fi declanșată de un accident într-un laborator chinez care efectuează cercetări asupra virusurilor, au relatat miercuri publicațiile germane Süddeutsche Zeitung și Die Zeit, potrivit DW.

Pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese în întreaga lume și a avut un impact devastator asupra economiilor globale, generând tensiuni sociale semnificative.

Cercetări riscante la Institutul de Virologie din Wuhan

Potrivit investigației realizate de BND, analiza materialelor din surse publice, precum și informațiile obținute în cadrul unei operațiuni cu numele de cod Saaremaa, au indicat că la Institutul de Virologie din Wuhan au fost utilizate metode de cercetare riscante, încălcând regulile de siguranță din laborator.

Conform raportului, cercetătorii din Wuhan au efectuat experimente de tip gain-of-function, în care virusurile naturale sunt modificate pentru a le altera capacitatea de îmbolnăvire, transmisibilitatea și gama de gazde pe care le pot infecta. De asemenea, au existat multiple încălcări ale normelor de siguranță în laborator, ceea ce a sporit riscul unui accident biologic.

Sursele citate susțin că BND ajunsese la aceste concluzii încă din 2020, atribuindu-le o probabilitate de 80%-95%, însă informațiile nu au fost făcute publice la acel moment.

Poziția Chinei și a altor servicii de informații

China a negat constant ipoteza că laboratorul din Wuhan ar fi fost sursa pandemiei. Totuși, în ianuarie 2024, CIA a declarat că este de părere că virusul SARS-CoV-2 ar putea proveni dintr-un laborator, menționând însă că nivelul de încredere în această concluzie este redus. FBI a emis o declarație similară în martie 2023.

O altă teorie susține că pandemia ar fi izbucnit la sfârșitul anului 2019 într-o piață din Wuhan unde se vindeau animale sălbatice pentru consum, însă dovezile privind originea exactă a virusului rămân neconcludente.

Continue Reading

CHINA

China susține „consensul recent” la care au ajuns SUA și Rusia privind încheierea războiului din Ucraina

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs The People’s Republic of China

China sprijină „consensul recent” la care au ajuns Statele Unite și Rusia cu privire la încheierea războiului din Ucraina, a declarat joi ministrul chinez de externe, Wang Yi, relatează Politico.

În cadrul summitului G20 din Africa de Sud, Wang Yi a afirmat că Beijingul “speră ca părțile implicate să găsească o soluție sustenabilă și de durată, care să țină cont de preocupările fiecăruia”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Chinei, publicat vineri dimineață.

„China susține toate eforturile dedicate păcii, inclusiv consensul recent la care au ajuns Statele Unite și Rusia”, se arată în declarație, care subliniază și disponibilitatea Beijingului de a juca un „rol constructiv” în negocierile de pace.

Wang Yi s-a întâlnit joi, la Johannesburg, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja reuniunii G20.

Afirmațiile ministrului chinez vin după discuțiile desfășurate săptămâna aceasta între oficiali americani și ruși în Arabia Saudită, fără participarea Ucrainei, privind încheierea conflictului. Întâlnirea de la Riad a stârnit temeri că Washingtonul și Moscova ar putea ajunge la un acord de pace în termeni favorabili Rusiei.

Președintele american Donald Trump, care a amenințat în repetate rânduri că va retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, a reiterat recent tezele Kremlinului, numindu-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „dictator” și acuzând Kievul pentru invazia brutală declanșată de Rusia.

China a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai Moscovei în timpul agresiunii asupra Ucrainei, iar oficialii occidentali au acuzat Beijingul că furnizează materiale și tehnologii care sprijină efortul de război al Rusiei. China a respins aceste acuzații, susținând că este imparțială.

Luna trecută, președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin și-au reafirmat angajamentul de a aprofunda relațiile bilaterale, consolidând o declarație semnată chiar înainte de invazia Ucrainei, în care cele două țări afirmau că „nu există limite” în cooperarea sino-rusă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 minutes ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut sprijinul majorității din Comisia pentru Dezvoltare Regională din PE pentru o serie de amendamente esențiale privind Politica de Coeziune în noul buget UE pentru 2028-2034

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE29 minutes ago

Președinta Comisiei parlamentare pentru aderarea României la OCDE, Violeta Alexandru, își propune să aducă procesul de aderare a țării noastre la OCDE mai aproape de români

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski anunță o nouă convorbire telefonică cu Trump pe 19 martie pentru a discuta despre pașii următori în procesul de pace

U.E.1 hour ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.3 hours ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA3 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending