Thomas Sargent, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, 2011:cel mai bun lucru pe care il poate face un Stat este sa lase pietele monetare sa-si vada singure de treaba

Pe site-ul contributors.ro gasim cateva declaratii ale castigatorului premiului Nobel pentru Economie de anul acesta cu referire la  “Obama, statul asistential, aur si multe altele”, scriu acestia.

Despre manipularea cetatenilor prin politici economice, sau mai bine zis despre limitele ei, si implicit despre limitele politicilor economice:

“Decidentul politic nu poate manipula economia “pacalind” populatia sistematic cu miscari surpriza de politică economica. Băncile centrale, de exemplu, nu pot reduce şomajul permanent folosind mereu si mereu ca instrument relaxarea politicii monetare, … , deoarece oamenii vor anticipa (in mod raţional) inflaţia viitoare şi vor insista (strategic) pe salarii mai mari pentru munca lor şi rate mai ridicate ale dobânzilor pentru capitalul lor.”

Despre originile dezastrului economic Obamist:

“Calculele prin care am văzut ca se vor justificate masurile din pachetul de stimulare a economiei sustinute de Presedintele Obama sunt estimari lipsite de orice baza care ignora ceea ce am învăţat în ultimii 60 de ani de cercetari macroeconomice.” (Minneapolis Fed Interviu, 2009)

„Surprinzator de naiv pentru anul 2009. Consilierii economici ai preşedintelui Obama par să fi subestimat gradul de dezacord din comunitatea profesională a economistilor cu privire la înţelepciunea unui stimul fiscal atat de masiv. La începutul lui 2009, îmi amintesc ca preşedintele Obama ar fi spus că … a existat un larg acord intre economisti în favoarea unui masiv stimul fiscal. Consilierii săi cu siguranţă ştiau că nu era o descriere exactă …. Preşedintele Obama ar fi trebuit sa spuna că există motive respectabile si legitime de îndoială cu privire la ideea că pachetele de stimulare fiscală ar promova prosperitatea economica, şi că există cercetători seriosi care nu sunt convinsi de corectitudinea ideii.” (Minneapolis Fed Interviu, 2009)

Despre standardul aur si disciplina fiscală in politica monetară:

“Factorul ce a facut ca în secolul 19 şi începutul secolului 20 , înainte de Primul Război Mondial, marile tari occidentale, una dupa alta, sa fie obligate sa ruleze bugete mai mult sau mai puţin echilibrate, a fost decizia lor de a adera la standardul de aur. ” (Minneapolis Fed Interviu, 2009)

Despre stimulentele materiale si non-materiale si securitatea socială oferita de Stat:

” Toată lumea răspunde la stimulentele materiale si non-materiale, inclusiv persoanele nevoiase pe care dorim sa le ajutam. Acesta este motivul pentru reţelele de securitate socială nu ajung întotdeauna sa functioneze cu rezultatele cu care se intentiona sa functioneze atunci cand au fost create. ” (Prelegere la University of California, Berkeley, 2007 )

Despre ajutor de şomaj in Europa Sociala:

„Generosul sistem de ajutor de şomaj din Europa a avut o contribuţie importantă la mentinerea şomajului transeuropean la un nivel atat de ridicat …. Modelele noastre arata faptul că oamenii din Europa, in special cei mai în vârstă, suferă de şomaj pe termen lung ca urmare a stimulentelor negative aduse de o plasă generoasa de securitate socială …. Dacă în Statele Unite ale Americii vom crea un sistem în care asigurarile de şomaj şi beneficiile pentru persoanele cu handicap sunt permanent extinse ca numar şi durata, vom ajunge in aceeasi situaţie în care o mare parte a Europei se afla si sufera de trei decenii. ” (Minneapolis Fed, 2009)

Despre cel mai bun lucru pe care il poate face un Stat:

„Nimic nu este mai ferm lamurit de experienta [practica si istorica] precum faptul că interventia Statului in orice linie de activitate economica sau de schimb comerical face rau activitatii sau schimbului comerical in cauza. Nu incape indoiala ca cel mai bun lucru pe care il poate face un Stat este sa lase pietele monetare sa-si vada singure de treaba.” (Prelegere la London School of Economics, 2010).

Articolul integral poate fi vizualizat aici.

Sursa foto: msnbc.msn.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.