Tinerii ar putea beneficia de un loc de munca dupa patru luni de somaj

Eurodeputatii au votat joi o rezolutie pentru cresterea nivelului de ocupare a fortei de munca in Uniunea Europeana pentru tineri, ca si pentru persoanele in varsta, pentru a degreva sistemele de securitate sociala si fondurile de pensii. Nu sunt indicate metode practice de creare de locuri de munca.

Procesele de schimbare demografica, care includ  cresterea longevitatii si un procent redus al nasterilor, pot crea dificultati generatiilor viitoare, se arata in rezolutia privind provocarile demografice si solidaritatea intre generatii, elaborata de Thomas Mann (PPE, DE) si adoptata cu 440 voturi pentru, 122 impotriva si 43 de abtineri.

“Garantia europeana pentru tineret”

Deputatii solicita Consiliului si Comisiei sa adopte masuri concrete – una din acestea fiind crearea unei “Garantii Europene pentru Tineret” – pentru a se asigura ca, dupa o perioada de somaj de maximum patru luni, tinerilor sa li se ofere un loc de munca, o ucenicie, o formare suplimentara sau o forma combinata intre munca si formare.

Pactul european pentru persoanele de peste 50 de ani

Textul adoptat propune de asemenea Comisiei si Consiliului un “Pact european pentru persoanele peste 50 de ani”, prin intermediul caruia procentul lucratorilor cu varsta de peste 50 de ani sa creasca pana la 55% pana in 2020, sa se elimine stimulentele pentru pensionarea anticipata, sa fie combatuta discriminarea pe baza de varsta si sa fie create stimulente pentru lucratorii de peste 60 de ani, care pot transmite cunostintele si experienta lor generatiilor viitoare.

Imbatranirea activa

Deputatii cer de asemenea Comisiei sa elaboreze o propunere pentru ca anul 2012 sa devina „Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii”, care sa evidentieze contributia persoanelor in varsta in societate.

Sursa: PE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *