Titus Corlățean: Schengen rămâne prioritar pentru România, dar nu în cadrul unui proces necredibil

Șeful dimplomației române a explicat la Bruxelles de ce a fost necesar ca România să nu se fi prezentat la ultimul Consiliu JAI cu mâna întinsă cerșind aderarea la spațiul Schengen, potrivit Cotidianul.ro.

corlatean«Atitudinea noastră mult mai fermă a generat, iată, nişte rezultate totuşi concrete. Şi a mai generat un lucru: o dezbatere extrem de interesantă în interiorul Consiliului JAI. Faptul că a existat o majoritate consistentă a intervenţiilor clar în favoarea României şi Bulgariei, plecând de la respectarea criteriilor. A fost o masă care a generat o anumită stare de spirit foarte clară şi, în aceste condiţii, s-a ajuns şi la un calendar şi o perspectivă care anterior lipseau şi ar fi lipsit dacă România, prin guvern, nu ar fi afirmat foarte ferm anumite principii şi o anumită poziţie», a precizat Titus Corlăţean.

Oficialul român a reiterat că pentru guvernul actual aderarea la Schengen rămâne un obiectiv important, prioritar, dar că România refuză să ca această problemă să mai fie tratată din perspectiva unor atitudini politicianiste și electorale, care nu fac decât să transforme aderarea la Schengen într-un proces lipsit de seriozitate și lipsit de criterii obiective.

«Eu am spus foarte clar că aderarea la Schengen este un obiectiv important, prioritar pentru România. În acelaşi timp, România nu este interesată să rămână într-un proces care nu mai este credibil. A fost important, în primul rând, să afirmăm clar, ferm, anumite principii. Discutăm în ultima perioadă destul de puţin despre principii. Iar principiul în speţă spune foarte clar. Atunci când îndeplineşte exigenţele, criteriile obiective, stabilite în acquis, în Tratat, este în mod legitim dreptul României să primească o decizie pozitivă. Alte elemente colaterale , cum ar fi MCV-ul, pe care îl tratăm foarte serios, sunt separate. Acestea este o chestiune de principiu şi trebuie afirmată», a spus ministrul român de externe, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

Mai multe declaratii ale ministrului, AICI.

Sursa: Cotidianul.ro
Foto: MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.