Tony Blair la Bucureşti pe bani europeni

PSD îl aduce la Bucureşti pe Tony Blair. Organizatorul conferinţei, unde va vorbi fostul premier britanic, refuză să spună care este onorariul speakerului. Potrivit mai multor publicaţii internaţionale, Tony Blair este unul dintre cei mai scumpi speakeri din lume, cu onorarii care pot ajunge şi la 616.000 de dolari per discurs, informează site-ul Puterea.ro.

Fundaţia care se ocupă de conferinţa lui Blair este finanţată din bani europeni.

Tony Blair, fostul premier britanic, vine la Bucureşti pe 26 martie pentru a susţine o conferinţă cu tema “Viitorul Europei în noua ordine globală”. Liderul PSD, Victor Ponta, s-a grăbit să anunţe încă de acum trei zile acest eveniment, el afirmând că Tony Blair soseşte la invitaţia PSD. Mai mult, Ponta spune că va susţine „în deschidere” propria sa conferinţă. “Peste două săptămâni va avea loc un eveniment la Bucureşti, un eveniment extrem de important şi de plăcut pentru noi ca partid social-democrat, va susţine o conferinţă Tony Blair, fostul premier britanic”, afirma liderul PSD în urmă cu trei zile.

Potrivit anunţului oficial, organizatorul evenimentului este Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală şi Center for American Progres. FMDL este o fundaţie din România condusă de Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu, doi consultanţi politici din apropierea PSD, care, între altele, au realizat şi numeroase sondaje de opinie la comanda social-democraţilor prin institutul CSCI, care aparţine Fundaţiei menţionate. Pe pagina de internet a Fundaţiei se vorbeşte pe larg despre finanţări europene accesate de FMDL. Proiectul POSDRU „Iniţativăpentru societatea civilă”, spre exemplu, se ocupă şi de organizarea de conferinţe internaţionale, cum este cea în care va vorbi Tony Blair.

Dan Sultănescu, directorul executiv al FMDL, neagă existenţa vreunei legături între fondurile europene şi conferinţa unde va vorbi Tony Blair. „Conferinţa nu are legătură cu bani europeni, adică cu acest proiect POSDRU. Costurile pentru organizare sunt suportate de către Fundaţia Multimedia şi de Center for American Progres”, susţine Sultănescu. Întrebat de unde mai exact vin aceşti bani cu care va fi plătit fostul premier britanic, Dan Sultănescu a declarat: „Din fonduri proprii şi din donaţii”. Consultantul politic a refuzat, de asemenea, să dea măcar o aproximare a onorariului pentru Tony Blair, motivând că fundaţia acestuia, „Tony Blair Faith Foundation”, ar fi decis păstrarea confidenţialităţii asupra notei finale de plată. Trebuie spus că societatea americană „Washington Speakers” deţine exclusivitatea asupra tuturor conferinţelor ţinute de Tony Blair.

Sursa articol: Puterea.ro
Sursa foto:en.wikipedia.org

Autori: Cristian Şuţu, Mioara Costin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.