Top 10 ţări în care nu ar trebui să-ţi deschizi o afacere

CNBC a întocmit o listă cu 10 mari economii ale lumii, în care este cel mai dificil să faci afaceri, publica Romania Libera, editia online. Pentru întocmirea clasamentului, jurnaliştii au folosit datele din 2010 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) privind investiţiile străine directe, informaţii despre PIB-ul acestor ţări, oferite de Banca Mondială, dar şi indicatori precum uşurinţa cu care poţi începe o afacere, obtinerea autorizatiilor de constructie, plata impozitelor sau legile de protecţie a investitorilor.

Locul 10Argentina este una dintre ţările în care se obţine cel mai greu o autorizaţie de construcţie. Este nevoie de aproximativ un an pentru a avea în mână un astfel de document, comparativ cu o medie de 7 luni în ţările din America Latină şi Caraibe. Să porneşti aici o afacerie îţi ia cam 26 de zile, dublu faţă de alte ţări. Investiţiile străine directe din Argentina au scăzut în prima jumătate a acestui an cu 30% faţă de anul trecut.

Locul 9. Când îţi deschizi o afacere în Rusia, una din economiile cu cea mai rapidă creştere, cea mai mare problemă este să obţii conexiunea la energie electrică. Durează nouă luni şi jumătate să obţii avizele, aproape dublu faţă de timpul necesar în restul Europei de Est şi Asia Centrală. Lipsa investiţiilor în sectorul energetic şi rata scăzută a comerţului transfrontalier fac de asemenea din Rusia o ţară de care investitorii străini se feresc.

Locul 8Brazilia este a opta economie mondială, cu o creştere de 7,5% a PIB-ului în 2010. Pe cât de mari sunt oportuniţile acestei pieţe, pe atât de importante sunt şi obstacolele pe care le întâmpină investitorii. Firmele au nevoie de aproximativ 2.600 de ore pe an, echivalent cu trei luni şi jumătate, pentru completarea formularelor fiscale în Brazilia. Mai mult, impozitele se ridică la 67% din venitul unei firme, cu 20% mai mult decât media în oricare ţară din America Latină şi Caraibe. Obţinerea autorizaţiilor de construcţie: durează 470 zile. Corupţia este o altă problemă. De pildă, pentru găzduirea în 2014 a Campionatului Mondial de Fotbal şi în 2016 a Jocurilor Olimpice, construcţia stadioanelor şi a terminalelor pentru aeroporturi a fost întârziată din cauza corupţiei la nivel înalt.

Locul 7. În Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, ai nevoie de o lună şi jumătate să-şi deschizi o afacere şi de 20 de zile să te conectezi la energia electrică. Problemele de infrastructură sunt primele care împiedică dezvoltarea unei afaceri în această ţară. Patru din cele cinci mari aeroporturi ale Indoneziei lucrează peste capacitatea lor, iar 15 milioane de gospodării nu au în continuare electricitate.

Locul 6. India, a patra economie mondială, a avut în trimestrul patru din 2010 o creştere a PIB-ului de aproximativ 7,5%, cea mai mare din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, corupţia face ravagii în India. Ca să închei un contract de afaceri prin intermediul instanţelor îşi ia patru ani, comparativ cu trei ani în restul Asiei de Sud şi mai mult de un an, în medie, în ţările OCDE. Pentru o autorizaţie de construcţie ai nevoie de mai mult de şapte luni şi jumătate. Mai mult, pentru toate aceste documente trebuie să oferi mită. Acesta este motivul pentru care cetăţenii organizează tot mai multe proteste în ultima perioadă, revoltându-se faţă de corupţia epidemică din ţară.

Locul 5Nigeria este cel mai mare producător de petrol din Africa. Tensiunile politice şi cele etnice în creştere în ultima perioadă, fac însă din Nigeria o ţară puţin atractivă pentru investitori. Birocraţia este şi aici la cote ridicate. Ai nevoie de trei luni pentru a obţine cele 13 avize necesare pentru a înregistra o proprietate. Furturile sunt de asemenea o problemă. Gigantul olandez Shell a fost forţat să închidă producţia de multe ori din cauza creşterii furturilor de petrol.

Locul 4Filipine este cea mai mică ţară din Asia, iar şansele să deschizi aici o afacere sunt la fel de mici. Ca să deschizi aici o afaceri sau închei procedurile de insolvenţă îţi ia cam cinci ani şi jumătate.

Locul 3Algeria este una din cele cinci cele mai bogate naţiuni în petrol. Când vine vorba de afaceri, ai nevoie de doar 48 zile ca să înregistrezi o proprietate, în comparaţie cu aproximativ o lună în ţările OECD. În schimb o conexiune la energia electrică îţi ia mai mult de cinci luni, comparativ cu două luni şi jumătate în restul din Africii de Nord şi Orientul Mijlociu.

Locul 2. Ucraina e una din ţările în care este cel mai greu să-ţi deschizi o afacere. Dacă ai aici o firmă, atunci ai nevoie de 27 zile ca să-şi plăteşti toate impozitele, a căror rată depăşeşte 57% din profitul companiei. Perioada de timp de care ai nevoie pentru a-ţi plăti taxele în Ucraina este dublă faţă oricare altă ţară din Europa de Est şi Asia Centrală. Obţinerea unui permis de construcţie necesită, de asemenea mai mult decât dublul numărului de zile din ţările OCDE.

Locul 1. Venezuela ocupă primul loc între ţările de care investitorii străini ar trebui să se ferească. Şi asta din cauza greutăţii cu care îţi plăteşti taxele, cu care obţii un credit sau a legislaţiei care dezavantajează investitorii. Astfel, o firmă petrece 864 de ore pe an pentru a-şi plăti impozitelor, adică dublul perioadei de care ai nevoie în restul Americii Latine şi Caraibe.

Sursa articol: Romanialibera.ro

Sursa foto: docsmarketingmojo.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.