Top 10 țări într-un clasament global al actelor de caritate. Un stat cu un PIB mai mic ca al României conduce top-ul

Myanmar, Statele Unite și Noua Zeelandă sunt primele trei state în clasamentul stabilit de Charities Aid Foundation, o organizație cu o tradiție de 6 ani în spate domeniul generozității globale și a donațiilor mondiale. Prin măsurarea a trei tipuri de contribuții, acesta oferă o imagine simplă și universală care ne ajută să înțelegem actele de caritatate de la nivel global.

Indexul global al CAF este obținut prin calculare mediei procentuale a populației din fiecare stat care a donat bani, a făcut voluntariat sau a ajutat străini, perioada temporală stabilită fiind luna precendentă. Pentru raportul de anul acesta, 145 de state au fost chestionate, reprezentând aproximativ 96% din totalul populației mondiale.

caf - donationAnul acesta există semne încurajatoare că, în ciuda problemelor de natură economică, oamenii sunt mult mai doritori să doneze bani pentru o cauză nobilă. Tinerii au fost categoria dominantă, numărul acestora fiind mai mare la toate cele trei categirii în comparație cu celelalte grupe de vârstă.

În primul stat în acest clasament, Myanmar, 92% din totalul populației cu vârsta de peste 15 ani a donat bani, în vreme ce 50% dintre aceștia, criteriul de vărstă fiind același, au făcut voluntariat. Statele Unite, care a ocupat locul al doilea în clasamentul general, a obținut locul 3 la capitolul „ajutor oferit străinilor”, cu un procentaj de 76%, în vreme ce, pentru actele de caritate, a primit locul 6, cu o cotă procentuală de 44%. În ceea ce privește Noua Zeelandă, voluntariatul a strâns 45% ( locul 4), în vreme ce 73% dintre respondenii neozeelandezi cu vârstă peste 15 ani au menționat că au donat bani, lucru ce clasează statul omolog pe locul 6 la acest sector.

Gradul de participare și donarea banilor, precum și ajutorul oferit străinilor au cunoscut o creștere din punct de vedere procentual, în vreme ce activitățile de voluntariat au cunoscut o ușoară scădere. Pentru prima dată în 6 ani, s-a constatat că bărbații sunt mai deschiși când vine vorba de donat bani decât femeile.

Conduita din cadrul câtorva state a avut un impact semnificativ asupra numărului oamenilor dispuși să întreprindă acte de caritate. Practicile culturale și religioase, precum și evenimentele neașteptate, reprezintă cauza unor mari schimbări ale anului acesta.

În ciuda economiilor dezvoltate pe care le au, doar 5 state care sunt membre ale blocului G20 se află în topul primelor 20 de state anul acesta. Acest aspect ne amintește faptul că prosperitatea economică nu determină în același timp și un nivel mai ridicat al gradului de generozitate.

În Myanmar, statul ce conduce acest clasament, a avut loc săptămâna trecută un eveniment nefericit care a condus la moartea a 90 de persoane. În urma unei alunecări de teren la o mină de jad, peste 80 de barăci în care localnicii trăiau au fost acoperite cu pâmânt.

Produsul Intern Brut al statului asiatic a fost evaluat pentru anul 2013 la 111 miliarde de dolari, cu peste 70 de miliarde de dolari mai mic ca al României, de pildă.

Teodora R. Ion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.