Top Bloomberg: România are un sistem medical mai eficient decât SUA sau Danemarca

medicUn top al celor mai eficiente sisteme de sănătate din lume situează România pe locul 33, peste ţări precum Belgia, Danemarca, Ungaria sau Statele Unite. Cel mai eficient sistem de sănătate din lume este în Hong Kong. Pe locurile următoare se situează Singapore, Japonia, Israel, Spania. Jurnaliştii de la publicaţia americană Bloomberg au alcătuit topul luând în seamă costurile, eficienţa şi calitatea actului medical în consultarea pacienţilor, informează OradeTimis.ro.

SUA se situează pe un dezastruos loc 46 din cele 48 de state analizate, datorită chletuielilor foarte mari. Referitor la costurile pentru îngrijire medicală, Statele Unite sunt pe locul doi în lume după Elveţia, cu peste 8600 de dolari pe cap de locuitor, in timp ce România cheltuie aproximativ 500 de dolari.

„Topul Bloomberg este cât se poate de real. Într-adevăr, România poate fi considerată ultraeficientă analizând strict raportul dintre sumele alocate sistemului de sănătate şi rezultate. De fapt, la noi banii alocaţi sunt extrem de puţini, iar rezultatele sunt comparabile cu acelea ale altor ţări. Dar dacă mergem mai în profunzime şi am face un raport între responsabilitatea socială în sănătate şi indicatorii de morbiditate şi mortalitate evitabilă, ne-am plasa mult sub celelalte ţări din topul Bloomberg“, subliniază prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit Adevarul.ro.

Specialistul are două explicaţii pentru această ultraeficienţă: 1. actul medical este foarte ieftin, la fel şi mâna de lucru; 2. deseori se suplimentează fondurile cu bani din buzunarul pacientului (care-şi cumpără singur tratamente, dispozitive etc.).

Mai multe detalii AICI.

Surse: Bloomberg.comOradeTimis.ro, Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.