Brandul SUA a rămas cel mai valoros brand de țară din lume, crescând cu 7% la 19.260 de miliarde de dolari, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă în strategie Brand Finance.
Compania evaluează puterea ţărilor analizând 195 de criterii din categoriile bunuri şi servicii, turism, talent şi investiţii pentru a ajunge la o concluzie privind „puterea“ unui brand. Apoi, această evaluare este combinată cu datele privind PIB-ul şi astfel rezultă „valoarea“ unei ţări.
Primele cinci poziții ale clasamentului rămân neschimbate față de anul trecut
China este a doua națiune clasată în top, cu o valorea a brandului de țară estimate la 6.350 miliarde de dolari, de trei ori mai mica decât a primei clasate, SUA.
Germania este pe locul trei ca valoare a brandului, cu 4.360 mld. dolari, dar deşi brandul său de ţară nu este cel mai valoros, este cel mai puternic. „Reputaţia aproape de nedepăşit a Germaniei pentru un sector manufacturier de calitate şi eficienţă“, alături de şomajul scăzut şi câştigarea Campionatului Mondial de Fotbal în vară au ajutat ţara să răstoarne Elveţia de pe locul întâi ca putere a brandului, explică David Haigh, CEO-ul Brand Finance.

Valoarea brandului Marii Britanii a crescut cu 20% anul acesta, ţara fiind pe locul patru.
Canada, India și Australia au urcat cât un loc în clasament, aflându-se pe locurile 6, 8 și respectiv 9.
Criza din estul Europei și-a lăsat amprenta asupra unor țări
În timp ce Rusia a pierdut 7 puncte față de anul trecut, ajungând la 1,17 trilioane de dolari din cauza sancțiunilor economice si a prăbușirii prețurilor la petrol, Ucraina a avut cea mai radicală scădere de anul acesta, de 37 de puncte, valoarea țării fiind de 80 de miliarde de dolari.

În completarea topului se află Brazilia (locul 10) care nu doar că a înregistrat o scădere de pe locul 8 pe locul 10, ci și o devalorizare a brandului de țară, la mai puțin de 1.4 mld dolari în acest an.
Pe locul 20 se află Polonia cu o valoare a brandului de țară de 602 mld dolari.
România se situează în prima jumătate a clasamentului, după ce a coborât două poziții în clasamentul din acest an, de pe locul 46 (în 2013), pe 48 (în 2014).
Brandul României are o valoare aproximativă de 127 mld dolari și un rating A- și a crescut cu 5 milioane față de anul trecut. România a depășit în acest top Ungaria (locul 52) și Bulgaria (locul 65).
Brandul Poloniei, de trei ori mai valoros decât al României 
”Interesant este ca brandul României valorează aprox 127 miliarde de dolari, cel al Poloniei, de trei ori mai mult, adica 602 miliarde de dolari, iar brandul Italiei este de zece ori mai valoros ca cel al Romaniei, ajungand la aproximativ 1270 miliarde.
Deși în ultimul raport nu se relevă acest lucru, v-aș ruga să mă credeți pe cuvânt că anul trecut căderea României a fost spectaculoasă – de pe locul 39 pe locul 46 la nivel mondial” este de părere Dan Dima, specialist în diplomație publică.
”Ultimele rapoarte pe sanatate brandurilor de tara relevă un fapt destul de tragic pentru țări care se află (de acum) la mai mult de două etape în urma vremurilor pe care le trăim – anume că este aproape imposibil de construit un brand de țară numai pe o singură industrie, iar daca respectiva ramură este turismul (cum a încercat și România) șansele sunt cu atat mai mici. India, deși și-a spus “Incredible”, se pare că nu a reușit să se diferențieze cu nimic de “amazing Thailand”, însă la schimbarea politică și abordarea cu mai mult pragmatism a deschiderii față de investitori, publicul a fost mult mai receptiv. Cu alte cuvinte, voința politică are mai multe șanse de a imbunatăți brandul de țară decât turismul. Așadar, aviz amatorilor”, este de părere Dima.
Raportul integral, disponibil AICI
.
Pingback: VIDEO Ce trebuie să facă România pentru a-și îmbunatăți imaginea de țară. Interviu cu Dan Dima, expert în Diplomație Publică | caleaeuropeana.ro