Tot mai multi europeni speriati de fisc trec granitele comunitare cu sume uriase nedeclarate

500_Euro_BanknotenTot mai mulţi europeni trec graniţele în spaţiul comunitar cu sume uriaşe de bani nedeclaraţi, în încercarea de a-şi proteja averile de creşterea taxelor, investigaţiile fiscale şi înăsprirea reglementărilor în Elveţia şi alte paradisuri fiscale, valoarea confiscărilor fiind în creştere continuă.

Un fost ambasador francez în Irak şi Tunisa, Boris Boillon, cu studii la două universităţi de prestigiu şi deţinător al medaliei Legiunea de Onoare, a fost prins în iulie într-o gară din Paris cu 350.000 de euro în numerar, pe care dorea să îi ducă în Belgia, relatează New York Times, citat de Gandul.info.

Pentru vameşi, Boillon este doar unul dintre “navetiştii banilor”, al căror număr este tot mai mare.

La graniţele ţărilor europene aflate în criză economică vameşii pun sub sechestru sume care depăşesc limita legată de 10.000 de euro pe care poate să o deţină asupra sa un călător. Banii, deseori sub formă de bancnote de 500 de euro, sunt găsiţi în bagaje, cutii de prăjituri, pungi de chipsuri şi uneori în buzunarele copiilor.

Anul trecut, vameşii francezi au confiscat zilnic, în medie, 300.000 de euro, cu 60% mai mult decât în 2011, potrivit datelor guvernamentale.

Măsurile de precauţie devin însă mai elaborate şi sumele descoperite mai mari. Astfel, în februarie, inspectorii dintr-un tren de mare viteză care circula între Zurich şi Paris au oprit un călător spaniol care avea la el 1,8 milioane de euro, sub formă de bancnote de 500 de euro. Aceste bancnote sunt supranumite Bin Laden, din cauza asocierii lor cu spălarea de bani şi tranzacţiile ilicite.

Sursa: Gandul.info
Foto:  wikimedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.