Traian Băsescu a prezentat ”varianta reală” a întâlnirii cu Ponta și Antonescu

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a prezentat, în această seară, “varianta reală” a întâlnirii de marţi seara, avută cu Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

Principalele sale declaratii, redate de Gandul.info:

Din eroare sau altă conjuctură au apărut discuţii despre întâlnirea pe care am avut-o ieri seară. Aş vrea să ştiţi varianta reală a celor care s-au întâmplat. Acum două zile am constat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV care erau în mâna politicienilor să fie rezolvate.

– Targetul nu era atât MCV cât Schengen.

Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan şi pentru domnii miniştri Borbely şi Dobre. Constatând că sunt dezbateri serioase în CSM şi se invocă probleme de cvorum în discuţie am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validaţi cei doi membri ai CSM care au fost supleanţi.

Un alt subiect avut legat de MCV şi Schengen a fost legat de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, ceea ce ne pune într-o situaţie dificilă faţă de Comisia Europeană.

– Am abordat şi problema găsirii unei soluţii, pentru că e o vulnerabilitate a MCV, pentru desemnarea procurorilor la DNA şi Parchetul general. Acestea au fost problemele pe care eu le-am ridicat şi de aceea am cerut întâlnirea.

– Devansarea alegerilor: E foarte greiu de dat un răspuns. Dacă aş face o scurtă analiză a propunerii, nu am o opţiune. Eu le-am propus devansarea alegerilor cu doi ani. Vă aduceţi aminte momentul cu scrisoarea ruptă şi aruncată în gol. Nu e o variantă pe care o exclud. Preşedinţii nu au marea onoare de a abdica, ei trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt. Mă îndoiesc că vreo Curte Constituţională ar accepta comasarea prezidenţiale-europarlamentare. CCR nu a acceptat alegeri naţionale de două tipuri.

– Cred că singura variantă este cea care a mai funcţiona ar fi alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Mi-aş depune şi mâine mandatul odată cu cei 588 de parlamentari.

-Alegeri pentru parlament şi preşedinte se justifică.

Nu cred că se pot găsi soluţii consnstituţionale pentru reducerea mandatului preşedintelui sau a parlamentului fără voinţa lor.

– – Numiri la DNA şi Parchet: Am enunţat problemele. Nu spun ce au spus partenerii. Transparenţă nu înseamnă să o faci cu televiziunea. Înseamnă ca prin mecanismul de evaluare să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită,să dai sentimentulul procurorilor că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta este să găseşti procurori care să fie recunoscuţi ca procurori care au avut dosare grele pe care le-au rezolvat  fără mamă fără tată. Transparenţă mai înseamnă nu să ne forţăm mâna unul altuia, ci să ne întâlnim şi cei trei factori implicaţi să stabilim mecanismul sau omul.

Sursa: Gandul.info
FOTO: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.