Traian Basescu are nevoie de Ghicitoare. DIN NOU!

REnumirea domnului Sebastian Lazaroiu in functia de consilier prezidential la Cotroceni lamureste oarecum cate ceva din nebuloasa actiunilor prezidentiale.

Sa intelegem ca presedintele Basescu este nostalgic dupa “vremurile bune” in care incerca sa impuna agenda publica, in care urechia adversarii si isi lauda curtenii , in care savura din plin nickname-ul de Zeus?

Desi putem prezuma ca in spatele multor decizii haotice ale presedintelui se aflau “sfaturile valoroase” ale “expertului sociolog” Sebastian Lazaroiu, chiar atat de dependent a devenit Traian Basescu de expertiza ghicitoarei prezidentiale?

Am putea intelege dorinta presedintelui Traian Basescu de a reveni in prim planul vietii politice romanesti. Declaratiile ultimelor zile ne indreptatesc sa avem convingerea ca aceasta este dorinta domnului Basescu. Dar cred ca domnia sa nu ia in considerare cateva aspecte importante care privesc schimbarea profunda a realitatii politice romanesti.

Voi puncta doar cateva:

  • Credibilitatea si reputatia domniei sale, precum si cea a domnului consilier prezidential sunt in acest moment probabil mai jos decat „nivelul marii”. Ceea ce inseamna ca orice actiune sau pozitie initiate in spatiul public vor pleca dintr-un inceput in perceptia oamenilor de la premisa de rea-credinta a „faptuitorului”. Cele initiate in schimb in mediul restrans, vor purta tarele nereusitelor, a pierderii de putere si a infrangerilor. Si acestea vor pierde din credibilitate.
  • Imaginea de clovn sau de Jolly Joker a consilierului prezidential nu il va ajuta prea mult pe presedintele Basescu, pentru ca va „importa” o bucata buna din aceasta.
  • Situatia institutionala si de facto in Romania s-a schimbat profund in ultima perioada, ceea ce inseamna ca cei doi „Mazarini” vor avea un spatiu restrans de manevra.
  • Traian Basescu nu se mai identifica cu rolul prezidential, ceea ce in mod cert va necesita o Reinventare a actualului profil. Desigur, folosind ingredientele de succes de pana acum. Pana la urma, daca Dan Diaconescu a obtinut un rezultat bun, domnia sa nu ar putea ceva mai mult? Toate bune si frumoase, numai ca pattern-urile urmate de domnul Basescu pana acum s-au erodat masiv si folosirea ingredientelor considerate de “succes” (hahaiala, trasul de siret, atacul fara scrupule si aparent dezinteresat, etichetele aruncate „la intamplare”, etc.) vor face ca noul model sa semene izbitor cu vechiul model. Personal, nu cred ca Traian Basescu are forta de a se reinventa profund. De ce? Simplu, pentru ca in realizarea acestei actiuni iti trebuie profunzime.
  • Poporul a aratat cartonasul rosu. Si acest demers nu este reversibil. Poporul nu este un arbitru cu care sa poti negocia foarte usor, chiar daca unii oameni politici precum Traian Basescu pot crede contrariul. Acei care cred contrariul vor plati cu siguranta factura. Cu tot cu TVA (mare!) si cu penalitati de intarziere.
  • Chiar daca Traian Basescu poate visa cu ochii deschisi la timpurile cand cu un partid de aproximativ 7% a castigat puterea, domnia sa nu ia in considerare ca roata istoriei se intoarce intr-adevar, dar nu atat de repede. Si de obicei nu cu aceiasi actori. In plus, nici PDL-ul nu mai este ce era odata. Atunci putea fi privit ca un partid, acum este privit ca „o gasca”. Si gasti avem destule in spatele blocurilor si tot multumita PDL-ului si-al lui iubit conducator de drept.
  • Timpul nu este prietenul sau cel mai bun. Momentele in care putea incerca aceasta constructie au trecut pe langa, ca trenurile accelerat. Si nu au fost putine. Dar au fost constant desconsiderate. Vremurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat, lumea s-a schimbat.

In fine, multe si complexe sunt aspectele care pot fi discutate pe marginea acestui subiect.

Cert este ca reinforcement-ul ghicitoarei prezidentiale va fi urmat cu certitudine de un val efervescent de actiuni politice, declaratii, jocuri, cumparari, vanzari, fitile si, sa nu uitam ingredientul principal: dezbinarea se va dori la rang de arta.

Oamenii au nevoie de normalitate, au nevoie de continuitate, predictibilitate, speranta si constructie. O constructie fireasca, orientata catre ei. Acest lucru ii va putea capacita si le va da energie pentru viitor.

Nu ar trebui subevaluata sau desconsiderata aceasta actiune a presedintelui Basescu. Nu va reusi sa intoarca jocul, dar va putea creea eventuale momente tensionate. Si momentele tensionate  inseamna pentru Traian Basescu victorii. Pentru ca se poate “hrani” din ele.

Chiar daca prezenta “nebunului”  la curte ii va creste tonusul general, vom vedea un actor batran, intr-un decor nou care nu i se mai potriveste si cu replici uitate si “fumate”.

Furibund, poate. Veroce si isteric. De asezat in raftul cu amintiri neplacute ale istoriei.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *