Traian Băsescu pleacă la Consiliul European: Şansele de a ajunge la un acord asupra bugetului nu sunt maxime

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu susţine joi, la ora 11:30, o declaraţie de presă la salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, înainte de plecarea la prima sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Declaraţiile preşedintelui, potrivit Mediafax.ro:

 

UPDATE: Despre scrioarea lui Victor Ponta

“Opţiunea mea este ca îniante de a scrisoare prin care să cerem să intrăm în Schengen – ceea ce cerem pe toate vocile – ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele Uniunii Europene în ceea ce priveşte statul de drept. Am putea introduce şi poziţia cu privire la membrii guvernului care au probleme cu justiţia, ordonanţele care au fost declarate neconstituţionale. O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută”

 

  • Prioritatea mea la acest Consiliu este legată de buget şi de Republica Moldova.
  • Nu văd şansele de a ajunge la o înţelegere ca maxime, dar sunt mult mai mari.
  • O miză a noastră ar fi ca din fondurile alocate în alte zone ale bugetului să putem dezvolta ajutor pentru agricultură.
  • România va susţine ca cele 30 de miliarde să nu fie reduse de la politica agricolă comună sau de la coeziune.
  • Pe agendă sunt 3 subiecte: contribuţia comerţului internaţional la creşterea economică şi la creşterea numărului locurilor de muncă; situaţia din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii şi reacţia UE la evenimentele din aceste zone, mai ales la fenomenul primăverii arabe; cadrul financiar multianual 2014-2020.

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles, unde va avea loc a doua rundă de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.

La recentul Consiliu European din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.