Traian Băsescu: Protejarea datelor personale, cheia pieţei digitale unice. Functionarii sa nu mai utilizeze computerul ca masina de scris

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a prezentat, vineri, concluziile Consiliului European ce a avut loc joi şi vineri la Bruxelles.

Vorbind despre unificarea pieţei digitale, care a constituit unul dintre principalele subiecte discutate la Bruxelles, Traian Băsescu a notat între altele că noile norme nu trebuie să afecteze competitivitatea operatorilor români. „Trebuie apărat punctul de vedere al autorităţilor române de reglementare”, a subliniat şeful statului.

“n ceea ce priveşte piaţa unică digitală, s-au abordat câteva aspecte: dezvoltarea infrastructurii de bandă largă, proces care în România este în plin avânt şi, aşa cum spuneam şi la plecarea din ţară, este adevărat că în România doar 46% din cetăţeni din utilizatori au acces la o infrastructură de bandă largă, comparativ cu ţările dezvoltate, unde 70% – 80% din cetăţeni sunt utilizatori ai unor sisteme digitale, dar România a avut cea mai mare creştere în anul 2012, o creştere de 6%, iar anul acesta nu sunt semne că ar fi scăzut viteza de recuperare a României, ceea ce este încurajator. Deci, unul din obiective este dezvoltarea infrastructurii de bandă largă. Cel de-al doilea obiectiv este facilitarea accesului la noile tehnologii, spre exemplu 4G. Ştiţi probabil că în România deja s-a trecut, unele companii au trecut la 4G, deci avem într-adevăr motive de optimism în perspectiva unificării pieţei digitale europene. Consiliul European a stabilit că agenda digitală este prioritară pe agenda de reglementare a Consiliului Uniunii Europene, deci guvernele acum, în consiliu, trebuie să se ocupe prioritar de problematica de reglementare a acestei pieţe unice. În ceea ce ne priveşte, am susţinut că potenţialul de creştere al economiei digitale nu poate fi valorificat în condiţiile competiţiei internaţionale actuale dacă nu se acordă atenţia cuvenită reducerii disparităţilor, decalajelor, exact ceea ce vă spuneam mai înainte.”  a declarat preşedintele.

“Trebuie stabilite garanţii pentru protejarea datelor cu caracter personal, este una din marile chei în realizarea pieţei unice digitale, dacă utilizatorii nu vor fi convinşi de acest lucru, sigur că proiectul este sortit eşecului“,a insistat preşedintele.

“Mai e un aspect: In Romania mai avem o mare problema: discrepanta intre evolutia sectorului privat si vointa redusa a sectorului de stat de a se implic ain acest joc, a bugetarilor. Nu-i blamez, dar nici nu li s-a cerut. In primul rind ei trebuie pregatiti. Trebuie facute cursuri, indiferent pilele cui sint, sa foloseasca calculatorul nu ca masina de scris“, a adăugat Băsescu.

„Uniunea bancară a fost un alt subiect. (…) S-au făcut paşi importanţi. (…) S-a adoptat mecanismul unic de supraveghere. (…) Până la sfârşitul anului se va adopta şi mecanismul de rezoluţie aflat încă în curs de negociere. (…) Foarte important este şi că la acest consiliu s-a precizat clar că şi statele non-euro au acces şi la acest mecanism, cum au avut acces şi la Tratatul Fiscal”, a adăugat preşedintele.

Declaraţia integrala a şefului statului AICI.

Sursa: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *