Traian Băsescu: “Se trece la inventarea de noi taxe pentru a hrăni aparatul bugetar. Este greşit”

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu participă astăzi la cea de a XXI-a ediție a „Topului Naţional al Firmelor Private din România” organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, unde a declarat că se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar, ceea ce este greşit.

Declaraţiile preşedintelui:

  • În România ne-am obişnuit să privim către marii investitori, ei fiind cei care ar trebui să relanseze economia. Sursa garantată a creşterii economice poate fi întreprinzătorul autohton.
  • Întreprinderile mici şi mijlocii sunt cele către care trebuie să se îndrepre spreanţa şi acţiunea politică pentru a le crea mediul de dezvoltare
  • Nu putem concepe o Românie care se relansează economic fără IMM-uri
  • Observ o schimbare în politica internă. Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. Afirm fără rezerve că este greşit. Am fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, moment de relansare a economiei româneşti.
  •  România este una dintre ţările cu cea mai redusă fiscalitate din Uniunea Europeană
  •  România are două mari probleme: una este legată de finaţarea IMM-urilor şi de costul ridicat al energiei.
  • Plecând de la una din marile realitati, pentru finantarea IMM-urilor s-a creat solutie la nivel european . Incepind cu 1 ianuarie 2014, odata cu noul exercitiu bugetar, s-au creat multe instrumente de finantare a IMM. Nu stau acum sa va ocup timpul cu toate, dar unul extrem de tentant si cel mai eficient, care tine strict de Guvernul Romaniei, vreau sa vi-l prezint. E vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune. La ultimul Consiliu European s-a stabilit in linii mari si mecanismul.
  • Exemplu: Orice stat din UE are dreptul sa utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru IMM in mod direct sau poate sa-si multiplice resursele pentru IMM-uri renuntind in prima faza la banii de coeziune.  Spre exemplu, Romania poate sa spuna CE pina la 1 ianuarie ca utilizeaza 1 miliard din cele 23 miliarde pentru finantarea IMM. Acest miliard apartine tot Romaniei, dar se lasa in garantie la Comisia Europeana. Acest miliard inseamna ca Romania are dreptul sa angajeze credite de 3 miliarde din sistemul bancar national, care vor fi garantate. Daca se trece de prima faza si IMM se impiedica in faza a doua, numita Mezanin (daca IMM nu ramburseaza creditul la BCR, sa zicem), intervine Fondul european de garantare. Daca IMM se impiedica la rambursare in a treia faza, Banca Europeana de Investitii plateste acele rate. Aceasta structura de 3 miliarde e garantata in proportie de 80% de Banca Europeana de Investitii, dar in interior sunt cele 3 faze. BEI va negocia conditiile cu bancile romanesti care se inscriu in sistem. Dobinzi mici si probabil vor avea dreptul bancile la un comision.

Discursul integral sustinut de presedinte AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.