Traian Ungureanu incearca sa convinga UE de importanta regiunii Marii Negre

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a organizat astazi o audierea publica ‘O Strategie UE pentru Marea Neagra’. Dezbaterea a fost organizata la initiativa europarlamentarului roman Traian Ungureanu (PPE, PDL) in calitatea sa de Raportor al Parlamentului European pentru regiunea Marii Negre. Evenimentul a fost deshis de interventiile lui Gabriele ALBERTINI, Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe si Traian Ungureanu.

O Strategie Europeana pentru Marea Neagra: “Regiunea Marii Negre e vitala pentru UE” – Traian Ungureanu (PPE, PDL)

Dezbaterea care a urmat a fost purtata de experti internationali, oficiali ai Comisiei Europene, diversi europarlamentari. Principala concluzie a dezbaterii a fost nevoia urgenta a unei Strategii Europene complete a UE in zona Marii Negre, sustinuta de mecanisme de finantare europeana separata. Acestea vor fi, de altfel, temele prioritare ale viitorului raport al lui Traian Ungueranu asupra Marii Negre.

“Marea Neagra este o regiune-cheie, strategica, pentru UE, nu una marginala. UE a recunoscut acest fapt la cel mai inalt nivel in 2007, dar bilantul actualei sale politici in regiunea Marii Negre este discutabil. Lipseste o evaluare onesta a prezentei UE in zona Marii Negre, lipsesc, de asemenea, mecanismele de finantare si perceptia cuvenita unei zone cruciale pentru securitatea strategica si energetica a UE. Am considerat, in consecinta, ca relansarea interesului UE pentru Marea Neagra e o urgenta. In Raportul asupra Marii Negre voi propune definirea imediata a prioritatilor si actiunilor concrete ale UE in zona Marii Negre si elaborarea unei Strategii complete, dupa modelul recent al Strategiei UE in zona Marii Baltice”, a afirmat raportorul Traian Ungureanu.

Audierea publica de astazi a fost dominata de argumente energice in favoarea recunoasterii rapide a importantei strategice a zonei Marii Negre. Expertii invitati si parlamentarii europeni participanti au deplans lipsa de initiative UE si influenta sporita a actorilor non-UE din zona Marii Negre.

Traian Ungureanu intentioneaza sa propuna ca viitoarea Strategie UE sa recupereze terenul pierdut, definind obiectivele, actiunile si mecanismele de finantare ale UE in regiune. Raportorul se va focaliza prioritar pe doua domenii-cheie: securitate si cooperare energetica.

Conform calendarului de elaborare a raportului “O Strategie UE pentru Marea Neagra” in cadrul Parlamentului European, proiectul acestuia va fi prezentat si examinat in Comisia de Afaceri Externe la sfarsitul lunii octombrie 2010, iar votul final in plen este programat pentru luna decembrie 2010.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *