Criza politica amana transa UE de un miliard de euro

Miliardul de euro pe care Romania trebuia sa il primeasca de la UE pana la sfarsitul anului va fi deblocat abia dupa ce tara noastra va intruni toate conditiile, inclusiv adoptarea bugetului pe 2010, anunta Newsin, citata de ziare.com.

Amelia Torres, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru afaceri economice si financiare, a spus ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009. “Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate conditiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala”, a atras atentia oficialul Comisiei Europene.

“Comisia Europeana asteapta cu nerabdare instalarea unui nou guvern in Romania. Comisia, impreuna cu Fondul Monetar International, vor fi in masura, in acel moment, sa evalueze situatia”, a afirmat Amelia Torres, raspunzand unei intrebari in legatura cu vizita in Romania a unor reprezentanti CE privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania pentru banii contractati de la UE si FMI.

De altfel, si FMI a anuntat ca o misiune care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania va veni in Romania imediat ce noul cabinet va fi format. “O misiune care sa inceapa discutii cu autoritatile vizand a doua evaluare a modului de derulare a acordului este, de aceea, asteptata sa aiba loc imediat ce noul cabinet va fi format”, a afirmat Jeffrey Franks, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Franks a mai precizat ca FMI urmareste “cu atentie” evolutia politica din Romania si “nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu aceasta sau o schimbare a politicii”, ca urmare a actualei situatii politice.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.