Cehia: Curtea Constitutionala da unda verde Tratatului Lisabona

Curtea Constituţională cehă a anunţat marţi că Tratatul de la Lisabona este conform Constituţiei ţării, ceea ce înlătură ultimul obstacol în calea intrării în vigoare a textului menit să asigure o mai bună funcţionare a UE, anunta agentia Newsin. Acum, textul trebuie semnat de preşedintele Vaclav Klaus şi astfel se va încheia procesul de ratificare în UE. “Tratatul de la Lisabona nu este în contradicţie cu ordinea constituţională cehă”, a declarat preşedintele Curţii, Pavel Rychetsky, citat de AFP.

Această decizie deschide calea semnării tratatului de către Klaus, singurul lider din UE care încă nu a semnat textul. Klaus a spus vineri că nu mai pune condiţii pentru ratificare, după ce liderii europeni au acceptat să acorde Pragăi derogarea pe care o solicitase, derogare ce ar urma să împiedice restituirea bunurilor germanilor sudeţi confiscate după Al Doilea Război Mondial.

În plus, liderul Partidului Conservator, principala formaţiune de opoziţie britanică, va renunţa la proiectul referendumului asupra Tratatului de la Lisabona, potrivit Daily Telegraph. Cameron i-a înfuriat pe liderii francez, german şi spaniol, scriindu-i recent preşedintelui ceh şi cerându-i să întârzie ratificarea textului de către Praga, potrivit The Guardian. Conservatorii doreau să organizeze un referendum pe tema textului, dacă tratatul nu era ratificat de toate ţările înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, din 2010, pe care, potrivit sondajelor, le vor câştiga.

Londra a ratificat tratatul pe cale parlamentară, în iulie 2008. Premierul britanic Gordon Brown a salutat imediat decizia Curţii cehe. “Sper că Europa va putea lăsa anii de dezbateri constituţionle şi instituţionale şi vom putea avansa, vom putea aborda principalele probleme”, a subliniat el.

Tratatul de la Lisabona conţine prevederi pentru o mai bună funcţionare a Uniunii extinse – înfiinţarea unui post de preşedinte, decizii mai uşor de luat, Parlament consolidat. Cititi in continuare care ar fi principalele noutati.

UN PREŞEDINTE

Tratatul instaurează un preşedinte stabil al Consiliului european desemnat de acest organism pentru doi ani şi jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o dată. Rotaţia semestrială va continua pentru preşedinţia consiliilor de miniştri, în afară de cele pentru afaceri externe.

El va coordona lucrările Consiliului european şi va putea reprezenta UE în străinătate, pentru a-i oferi o figură şi o voce.

Delimitarea atribuţiilor sale nu este deocamdată clară, în raport cu cele ale “Înaltului reprezentant UE pentru Politică externă şi securitate”, ale cărui prerogative vor fi consolidate şi care se va baza pe un real serviciu diplomatic. Această ambiguitate ar putea deveni o sursă de conflicte.

Înaltul reprezentant va cumula funcţiile sale cu cele ale vicepreşedintelui Comisiei Europene

DECIZII MAI UŞOR DE LUAT

Noul tratat va suprima posibilităţile de veto naţional (introducând deciziile cu majoritate calificată) în circa 40 de domenii, mai ales cooperarea judiciară şi poliţienească. Britanicii şi irlandezii au obţinut posibilitatea de a aplica deciziile în aceste domenii atunci când doresc, dar nu îi vor putea împiedica pe alţii.

Unanimitatea rămâne regula pentru politica externă, fiscalitate, politica socială sau revizuirea tratatelor

NOUL SISTEM DE VOT

Noul sistem în caz de vot al statelor pentru luarea unei decizii se vrea mai clar şi mai echitabil. O decizie cu majoritatea calificată va fi luată dacă ea primeşte susţinerea a 55% dintre state (15 din 27 în prezent) reprezentînd 65% din populaţia UE. Acest lucru dă un cuvânt mai greu de spus ţărilor cu populaţie numeroasă. Însă aplicarea acestui sistem a fost amânată pentru 2014, chiar 2017, după un compromis cu Polonia.

PARLAMENT CONSOLIDAT

Tratatul va acorda PE – singura instituţie din UE aleasă de cetăţeni – reale puteri de decizie cu statele în mai multe domenii, ca agricultura, pescuitul, afacerile de poliţie şi justiţie. Influenţa sa asupra alegerilor viitorilor preşedinţi ai Comisei va fi mai mare.

NOI DREPTURI PENTRU CETĂŢENI

Textul prevede un mecanism de iniţiativă populară, conform căruia un text semnat de un milion de cetăţeni poate “invita” CE să prezinte o propunere legislativă

CLAUZA DE RETRAGERE

Tratatul introduce posibilitatea pentru o ţară de a se retrage din UE, în condiţii ce trebuie negociate cu partenerii săi.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *