Tratatul privind guvernanta fiscala in UE, semnat de liderii a 25 de state membre

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat, vineri dimineata, de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, la Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se numara printre semnatari. Marea Britanie si Cehia sunt singurele tari UE care nu se alatura Tratatului, scrie site-ul de ştiri HotNews.ro.

Intrarea in vigoare a Tratatului va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania. Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maximciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Atunci cand se inregistreaza o abatere de la acest obiectiv se declanseaza automat un mecanism de corectie, prin care statul membru in cauza va fi obligat sa aplice masuri pentru a se incadra in limitele stabilite. Sanctiunile financiare care vor fi impuse vor fi de maxim 0,1% din produsul intern brut al tarii.

Doar tarile care semneaza si ratifica tratatul pot beneficia apoi de fonduri din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  foreignpolicyblogs.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.