Lucian Isar: Problema Romaniei este ca noi am semnat fara sa cerem ceva in schimb. Acum era sansa noastra

Trebuia negociat mai bine la Bruxelles inainte de a ne fi declarat in favoarea noului Tratat european? Care sunt cauzele pentru care UE a ajuns in acest impas si care sunt cele 3 cai de iesire? Au fost politicile fiscale si monetare din Romania pro- sau anti-criza? De ce alte tari pot avea crestere iar Romania nu? Ce sanse ar avea o emisiune de obligatiuni sa fie cumparata de romani si care e legatura cu tirurile de lalele din Olanda? Acestea au fost temele discutate vineri de catre grupul de bloggeri format din Florin CituDan Popa si Dan Selaru, impreuna cu Varujan Pambuccian si Lucian Isar, potrivit Hotnews.ro.

Lucian Isar: Problema Romaniei este ca noi am semnat fara sa cerem ceva in schimb. Acum era sansa noastra

 • Se joaca cu niste termeni care suna esoteric si complicat, dar de fapt nu aici e solutia. Trebuie introduse cateva parghii noi
 • Teoria zonelor monetare optime spune ca in momentul in care ai blocata o anumita parghie-cea monetara- trebuie sa asiguri niste parghii de transfer. Pentru ca anumite zone sa nu fie lovite de  ceea ce se cheama socuri asimetrice.
 • Daca Olanda creste iar Grecia scade economic iar eu am blocata o parghie economica- am acelasi euro la ambele tari–  in momentul  respectiv trebuie introduse alte instrumente care sa “miste” avutia dintr-o parte in alta.
 • O asemenea parghie e libertatea de miscare a fortei de munca. A doua este flexibilizarea preturilor si salariilor- in prezent partial flexibila. A treia ar trebui sa fie un mecanism de transfer fiscal. Acesta este jocul pe care il face Germania si Franta, care au alegeri in 2012 si nu vor sa  faca o miscare care va transfera valoare de la beneficiarii de valoare catre cei care au pierdut. Care sa ii scoata pe greci din recesiune si sa reduca din cresterea Olandei in exemplul nostru. Altfel nu faci decat sa continui polarizarea.
 • Sa blochezi deficitele la 3% nu scoate Grecia din recesiune. Problema Romaniei este ca noi am semnat fara sa cerem ceva in schimb. Acum era sansa noastra.
 • Avantajul Romaniei este ca e o tara europeana care nu e blocata in euro.

Varujan Pambuccian: Nu are nicio importanta acest summit pentru ceea ce se intampla acum in lume si va continua sa se intample. Problemele reale nu au fost abordate

 • Nu are nicio importanta acest summit de la Bruxelles pentru ceea ce se intampla acum in lume si va continua sa se intample. Problemele reale nu au fost abordate acolo si nici nu vor fi prea curand abordate. Problemele reale sunt de fapt cauzele care ne-au adus aici. Sunt doua, in opinia mea. Prima e legata de felul in care este conceputa moneda in lumea in care traim. A doua cauza e legata de constructia prin care politicienii si marile companii se mentin la Putere- Statul social.
 • Traim un moment in care holul s-a umplut de facturi si nu are nimeni bani ca sa le plateasca
 • Dolarul astazi inseamna doua lucruri: OPEC si Armata SUA. Banii sunt multiplicati prin mecanisme ciudate care nu au legatura cu economia.
 • Nu intotdeauna deciziile corecte economic sunt cele luate pe baza unei majoritati
 • UE a plecat dintr-o frica legata de faptul ca o tara poate crea o competitive majora altei tari. Daca UE ar fi plecat ca un proiect politic lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
Mai multe declaratii, dar si inregistrarea video a intalnirii, pot fi accesate aici.
Sursa articol: Hotnews.ro
Sursa foto:  ro.altermedia.info
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *