Trendurile Globale in Raportul Consiliului National de Informatii al SUA

Consiliul National de Informatii al SUA a publicat la sfarsitul anului 2012 o analiza complexa despre viziunea americana asupra transformarilor lumii pana in 2030. Raportul denumit „Global Trends 2030” face parte dintr-o serie ce prezinta prezicerile SUA in materie de politica internationala, o data la 4 ani.

Cele mai importante trenduri identificate in acest raport, sau “megatrenduri” cum le numesc autorii, fac referire la un transfer de putere de la vest catre est si sud, evidentiaza o evolutie pesimista, cea a imbatranirii populatiei si in acelasi timp dezvoltarea clasei de mijloc, dar si diminuarea resurselor nationale.

Se preconizeaza ca in urmatorii 20 de ani ponderea populatiei urbane va creste, iar SUA isi va obtine independenta energetica. Problema imbatranirii populatiei va duce la incetinirea cresterii economice si va afecta standardele de trai din statele avansate.

Raporturile de forte se vor modifica, studiul subliniind ca nu vom mai avea un hegemon responsabil de bunastarea lumii, ci mai multe centre de putere. De exemplu Asia va deveni un centru important de putere, mai mare decat SUA, Europa si America la un loc, pana in 2030.

Totusi, raportul trimite la moderatie si sustine ca o superputere, asa cum este (sau a fost) SUA nu va avea sanse sa se ridice si in niciun caz nu va avea numele de China, deoarece nu are capacitatea de a coaliza forte si vointe in scopul de a rezolva problemele internationale.

Observam ca SUA nu isi mai asuma responsabilitatea unui leadership mondial, fiind mai concentrata pe problemele interne. Avand in vedere ca o serie de amenintari la adresa statului american vin din interior, comportamentul sau de reorientare si de restrangere este facil de inteles. Modificarea sistemului international pe centre de putere va produce evolutii interesante in anii ce vor urma, iar statul, ca entitate, va deveni din ce in ce mai puternic.

Pe de alta parte, economia si interdependentele economice vor avea un rol covarsitor in evolutiile internationale si in raportul dintre state si regiuni. Statele emergente si-au constientizat rolul si vor demara actiuni prin care sa obtina o pozitie mai favorabila in sistemul de decizie, in special in institutiile de management financiar.

Ascensiunea clasei de mijloc este o caracteristica pe care o vom intalni cu precadere in aceste state si pe langa faptul ca a declansat un consumerism avantajos pentru economiile emergente, va deveni si o provocare in sensul consumului ridicat de resurse.

Tema furnizorului de securitate si a superputerii globale care asigura ordinea mondiala pare sa apuna, lumea parcurgand un proces de transformare substantial. Lumea conflictuala in care ne aflam va fi gestionata mai greoi si probabil va produce implicatii mai profunde pentru statele lumii cu multe schimbari neasteptate. Lumea va fi mai dinamica.

Specialistii de la Consiliul National de Informatii al SUA considera ca jocul va fi schimbat prin prisma a sase elemente precum economia mondiala, guvernanta, conflictul, instabilitatea regionala, tehnologia si rolul Statelor Unite ale Americii. Sub influenta acestor elemente lumea se va putea transforma in moduri radical diferite pana in 2030.

Pe baza megatendintelor, a elementelor mentionate mai sus si a posibilelor interactiuni dintre ele, autorii au realizat patru scenarii de evolutie pentru transformarea lumii pana in 2030. Cel mai probabil, viitorul nu va fi reflectat integral de unul dintre aceste scenarii, ci se va constitui ca un mix de elemente extrase din aceste scenarii.

Pentru mai multe detalii raportul poate fi consultat AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.