Președintele Consiliului European vrea o reuniune a Eurogrupului pentru Grecia

tuskUPDATE: 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat miercuri că este nevoie de o reuniune a Eurogrupului în zilele următoare, pentru a pune capăt incertitudinilor cu privire la capacitatea Greciei de a se finanța, informează Reuters, conform Agerpres.

“Trebuie să evităm o situație de noi incertitudini pentru Grecia. De acea, avem nevoie de o dată concretă pentru o nouă reuniune a Eurogrupului în viitorul apropiat, și nu vorbesc de săptămâni ci de zile”, a spus Donald Tusk. Acesta a adăugat că a avut consultări cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem precum și cu președintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker cu privire la situația Greciei.

Vineri, creditorii internaționali au cerut Greciei să pună la punct un pachet de măsuri suplimentare de economii, care să fie transpuse în legislație dar să fie implementate doar dacă situația o va impune, pentru a se asigura că Grecia atinge țintele fiscale convenite. Fără acest pachet suplimentar, creditorii refuză să acorde noi împrumuturi Greciei sau să demareze discuțiile pentru o eventuală reducere a datoriei Greciei.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras solicită o întâlnire cu creditorii privind planul de salvare de anul trecut după ce discuțiile programate pentru 26 aprilie au fost suspendate iar o întâlnire cu miniștrii de Finanțe ai statelor aflate în zona euro a fost anulată, informează EUObserver.

alexis tsipras de pe fbTsipras îi va cere președintelui Consiliului European, Donald Tusk să solicite o întâlnire de urgență cu liderii statelor aflate în zona euro.

„Vrea să se asigure că termenii și condițiile planului de salvare vor fi respectate”, a menționat o sursă pentru agenția Reuters.

Discuțiile privind revizuirea planului de salvare care deblochează mai mult de 5 miliarde de euro au început luni la Atena între oficialii greci și reprezentanții cvartetului de creditori, Comisia Europeană, Banca Central Europeană, Mecanismul European de Stabilitate și Fondul Monetar Internațional.

Ministrul de Finanțe grec, Euclid Tsakalotos, a menționat că motivul pentru care discuțiile au fost amânate îl constituie dorința creditorilor de a se consulta între ei și cu atuoritățile politice.

Acordul presupune un pachet de împrumuturi, pe o perioadă de trei ani, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-și rambursa datoriile și a evita un default care ar scoate-o în afara zonei euro. În schimb, Atena se angajează să implementeze o serie de măsuri bugetare, inclusiv tăierea unor cheltuieli, așa cum a fost nevoită să procedeze și pentru a obține cele două împrumuturi anterioare.

.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *