Turcia cere ajutor britanic pentru deschiderea uşilor UE

Preşedintele Abdullah Gul a declarat pe 20 noiembrie că Turcia a fost determinată să-şi depăşească rezistenţa şi să adere la UE înainte de a face o vizită în Marea Britanie, care subliniază legăturile politice şi economice în creştere între cele două ţări.

Vizita lui Gul la Londra, unde va fi un oaspete al Reginei Elisabeta, simbolizează dorinţa Marii Britanii pentru o legătură mai strânsă cu pieţele în curs de dezvoltare, cum ar fi cea a Turciei. Marea Britanie speră că o creştere a schimburilor comerciale şi de investiţii cu economiile cu creştere rapidă va stimula redresarea economiei britanice din recesiune într-un moment în care principalii parteneri comerciali din zona euro sunt împotmoliţi în criza datoriilor.

Marea Britanie sprijină aderarea Turciei. Cele două ţări au, de asemenea, întrevederi faţă în faţă despre modul în care să se ocupe cu represiunea protestelor şi cu cedarea preşedintelui sirian Basar-al-Assad în faţa acestora, în timp ce Turcia ameninţă cu sancţiuni dacă vărsarea de sânge nu se opreşte.

Ca şi Marea Britanie, carea solicitat demisia lui Assad, Turcia a adoptat o abordare dură privind Siria.

Cred cu tărie că nu mai este loc pentru regimurile autoritare- sisteme de un singur partid care nu are responsabilitate sau transparenţă –pe malurile Mediteranei”, a declarat Gul.

În prima vizită de stat a unui preşedinte turc în ultimii 23 de ani, Gul, a declarat într-un interviu pentru un ziat britanic că Turcia a fost determinată să adere la UE, în ciuda crizei din zona euro şi ar putea deveni “motorul de creştere” pentru blocul economic.

Mai multe informatii puteti afla pe EurActiv.com

Sursa foto: vipstills.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *