Turcia forteaza iar portile UE

 

Preşedintele turc Abdullah Gul va merge la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a încerca să dinamizeze negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, a anunţat vineri o sursă guvernamentală turcă, citată de AFP.Vizita lui Gul intervine în contextul în care negocierile pentru aderarea Turciei la blocul european, lansate în octombrie 2005, stagnează. Numai zece dintre cele 35 de capitole de discuţii au fost deschise, iar mai multe state membre UE, printre care şi Franţa, sunt ostile unei aderări depline a Turciei.

Alte opt capitole sunt îngheţate din decembrie 2006, din cauza refuzului Turciei de a-şi deschide porturile şi aeroporturile pentru navele şi avioanele Ciprului, stat pe care Ankara nu-l recunoaşte.Erdogan a efectuat în ianuarie o vizită la Bruxelles, ca să reafirme hotărârea ţării sale de a adera la blocul european.

În timpul vizitei din 26 şi 27 martie, Gul se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi va asista la reuniunea Business Europe, confederaţia companiilor europene, a precizat sursa, sub acoperirea anonimatului.

Gul va fi însoţit de ministrul de externe Ali Babacan şi de ministrul de stat şi negociatorul-şef petru relaţii cu blocul european, Egemen Bagis. Şeful statului le va explica interlocutorilor europeni că guvernul turc speră ca, după alegerile locale din 29 martie, să reia lucrările pentru redactarea unei noi Constituţii, care să o înlocuiască pe cea actuală, aprobată în 1982 de un guvern militar.

Noua Constituţie ar trebui să garanteze mai solid libertăţile civile şi echilibrul puterilor în stat. Totuşi, opoziţia prolaică din Parlament, a cărei susţinere este esenţială pentru a modifica Legea Fundamentală, suspectează partidul la putere, descins din mişcarea islamistă, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), că vrea să atace principiul laicităţii.

Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan prevede adoptarea în Parlament a unei reforme proeuropene care să extindă libertăţile sindicale, acordându-le funcţionarilor dreptul la grevă, a precizat o sursă parlamentară.

 

sursa-newsin

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Turcia forteaza iar portile UE

  1. Pingback: Romania sustine ferm integrarea Turciei in UE. Turcii prefera aderarea. « caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *