Turkmenistan vrea să exporte gaz în Europa prin România. Klaus Iohannis, discuții la București cu vicepremierul turkmen

România reprezintă poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa, inclusiv pentru exportul gazului turkmen spre Europa, a transmis vicepremierul statului din Asia Centrală, Rașid Meredov, în cadrul unei întrevederi la București cu președintele Klaus Iohannis.

Foto: presidency.ro

Agenda de discuții între șeful statului și oficialul turkem, deopotrivă vicepremier și ministru de Externe, a inclus un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a relaţiei bilaterale de parteneriat, astfel cum este definit prin Declaraţia Comună a Preşedintelui României şi Preşedintelui Turkmenistanului din anul 2009 şi în Planul de acţiuni din anul 2012 pentru punerea în aplicare a Declaraţiei Comune, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeana.ro.

”În acest sens, președintele României a salutat aniversarea, în acest an, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări şi a evidențiat importanța dezvoltării cooperării economice în domenii de referință pentru parteneriatul dintre România și Turkmenistan – energetic, al transporturilor, dar şi în ce priveşte comerţul bilateral”, transmite sursa citată.

Vicepremierul Meredov a exprimat aprecierea deosebită pentru foarte bunele relaţii politice dintre cele două țări, precum şi în cadru multilateral, arătând că, pentru ţara sa, România reprezintă poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa. Din acest punct de vedere, a subliniat interesul ţării sale pentru exportul gazului turkmen spre Europa, inclusiv prin intermediul proiectului AGRI. În acest context, a avut loc un schimb de opinii cu privire la stadiul concretizării proiectului conductei transcaspice de transport al gazului natural.

De asemenea, a fost discutată problematica asigurării conectivității între Europa și Asia Centrală, prin realizarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, iniţiat de România şi Turkmenistan, ce valorifică legătura directă peste Marea Neagră a portului maritim Constanța și a porturilor georgiene. Înaltul oficial turkmen a reiterat susţinerea puternică a ţării sale pentru acest proiect.

În cele din urmă, a fost abordat stadiul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turkmenistan, președintele Klaus Iohannis exprimând sprijinul României pentru dezvoltarea şi aprofundarea acestora.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *