Iranul va răspunde până luni la miezul nopții de 15 august coordonatorului UE, Enrique Mora, cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear al Planului Comun de Acțiune Cuprinzător (JCPOA) propus săptămâna trecută, a declarat luni ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
„Vom prezenta coordonatorului UE opinia noastră finală cu privire la problemele rămase, în format scris, până la ora 12:00 [ora Teheranului] din această seară, iar apoi vom aștepta să vedem ce feedback și ce reacție vom primi. Dacă reacția SUA sunt realiste și flexibile, vom ajunge la un acord, dar dacă Washingtonul nu dă dovadă de flexibilitate, va trebui să continuăm negocierile”, a declarat Amir-Abdollahian, citat de agenția de presă Fars.
Afirmând că Iranul lucrează în mod specific la trei chestiuni cu partea americană, Amir-Abdollahian a declarat: „Vom anunța cele mai recente comentarii în zilele următoare.” „Le-am spus clar americanilor că, dacă punctele noastre de vedere în această chestiune, care sunt opinii rezonabile, sunt garantate, suntem pregătiți să intrăm în etapa de anunțare a acordului și să realizăm încheierea în prezența miniștrilor de externe la Viena”, a precizat șeful diplomației iraniene. Teheranul are un plan B în cazul în care negocierile nu reușesc să relanseze acordul nuclear, a adăugat acesta.
Iranul și părțile rămase în JCPOA – Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania – au avut mai multe runde de negocieri în capitala austriacă Viena începând din aprilie anul trecut pentru a revigora acordul, care a fost abandonat de fostul președinte american Donald Trump în mai 2018.
Prin renunțarea la acord, Trump a restabilit sancțiunile împotriva Iranului ca parte a ceea ce el a numit campania de „presiune maximă” împotriva țării. Aceste sancțiuni sunt aplicate până în prezent și de administrația Biden, chiar dacă aceasta a recunoscut în repetate rânduri că politica a fost o greșeală și un eșec.
Iranul și SUA au încheiat două zile de discuții indirecte, mediate de Uniunea Europeană, în capitala Qatarului, Doha, la sfârșitul lunii iulie, în încercarea de a ieși din impasul în care se află relansarea JCPOA. Aceste discuții nu au reușit, de asemenea, să producă niciun rezultat tangibil din cauza cererilor excesive ale SUA.
După mai multe luni de impas, discuțiile de la Viena au fost reluate în urmă cu aproape două săptămâni, la 4 august, în timp ce negocierile la nivel de experți au avut loc între Iran și grupul de țări P4+1.
Șeful politicii externe a UE și coordonatorul negocierilor, Josep Borrell, a declarat la 8 august că un proiect de 25 de pagini a fost transmis capitalelor implicate pentru a lua decizii privind acceptarea acestuia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Borrell, proiectul este un „text final” care avea nevoie de un răspuns afirmativ sau negativ din partea tuturor participanților, întrucât nu mai exista „niciun spațiu pentru negocieri”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sunt pregătite să „încheie rapid o înțelegere” pentru a relansa acordul din 2015 pe baza propunerilor UE.
Purtătorul de cuvânt a declarat, însă, că Washingtonul va aștepta să vadă dacă „acțiunile Teheranului sunt pe măsura vorbelor”, după semnalele repetate că oficialii iranieni ar putea aproba acordul.
Până acum, Iranul a declarat că ia în considerare proiectul pe fondul unor „discuții mai cuprinzătoare la Teheran”.
„Vom avea nevoie de mai multe discuții dacă Washingtonul nu va da dovadă de flexibilitate pentru rezolvarea problemelor rămase…. La fel ca Washingtonul, avem propriul nostru plan B dacă discuțiile eșuează”, a declarat Amir-Abdollahian la 15 august.
Însă, Enrique Mora, principalul negociator al Uniunii Europene, a declarat că este „absolut” optimist în ceea ce privește progresul negocierilor.
Iranul a încheiat Planul Comun de Acțiune Cuprinzător (JCPOA) în 2015 cu Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China. În cadrul acestui acord, Iranul a acceptat să își limiteze îmbogățirea uraniului sub supravegherea inspectorilor ONU în schimbul ridicării sancțiunilor economice.
Pingback: Diplomația de la Budapesta anunță intensificarea cooperării nucleare cu Iranul | caleaeuropeana.ro
Pingback: Alegeri legislative în Iran: De rezultatul votului depinde viitorul liderului suprem, dar și programul de reforme al președintelui Hassan Rouhani | caleaeuropeana.ro