TVR revine în Republica Moldova

semnare document TVR chisinauDocumentul prin care principalul post public de televiziune românesc, TVR 1, va retransmite în Republica Moldova a fost semnat, joi, la Chişinău.

În anul 2007 autorităţile de la Chişinău au retras licenţa de emisie a postului public român de televiziune TVR1

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 12 septembrie 2013, la sediul Televiziunii Române, a Acordului de soluţionare amiabilă a cererii nr. 36398/08 – Societatea Română de Televiziune (SRTv) împotriva Republicii Moldova, de pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Ceremonia semnării s-a desfăşurat în prezenţa Prim-ministrului României, Victor Ponta, a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi a miniştrilor justiţiei din România şi Republica Moldova, Robert Cazanciuc, respectiv Oleg Efrim, a vice-ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, a secretarului de stat MAE Bogdan Aurescu.

Acordul, negociat cu sprijinul nemijlocit al MAE român, a fost semnat de Preşedintele-director general al Televiziunii Române şi de Agentul Guvernamental al Republicii Moldova pentru CEDO.

Documentul închide cauza aflată pe rolul CEDO, ca urmare a plângerii introduse de Societatea Română de Televiziune după retragerea abuzivă, în 2007, de către autorităţile de atunci de la Chişinău, a licenţei sale de emisie pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul are, totodată, un caracter reparatoriu, stabilind condiţiile necesare pentru revenirea în scurt timp a programelor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. Astfel, în cuprinsul documentului se precizează concret că, după ce CEDO va aproba acest Acord, TVR va putea reveni imediat în Republica Moldova pe cablu şi pe transmisie digitală experimentală – în funcţiune deja în zona Chişinăului –, precum şi pe transmisie digitală naţională atunci când aceasta va fi implementată în statul vecin, în 2015. Acordul conţine prevederi avantajoase privind acordarea licenţei fără concurs şi garanţii clare că licenţa nu va fi retrasă ori suspendată, sau că emisia nu va fi suspendată. În acelaşi timp, textul asigură protecţie împotriva eventualelor interferenţe în grila de programe, ca şi un regim preferenţial din punct de vedere financiar. Toate aceste prevederi conferă documentului un caracter reparatoriu, de remediere a prejudiciilor generate în urma retragerii arbitrare a licenţei deţinute în mod legal şi legitim de Societatea Română de Televiziune.

Salutând reîntoarcerea TVR în spaţiul media din Republica Moldova, ministrul Titus Corlăţean a declarat: „Aştept ca emisiunile TVR să ajungă cât mai rapid peste Prut. Sunt convins că astfel spaţiul public din Republica Moldova are de câştigat sub raportul diversităţii, al pluralismului şi al modernităţii în spirit european”.

 

 

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.