Ucraina se îndreaptă către un dezastru economic

Prăbușirea prețului oțelului și creșterea costului importului de gaze naturale rusești crește provoacă diminuarea rezervelor valutare ale Ucrainei pe zi ce trece, fapt care împinge fosta țară sovietică înspre o catastrofă economică, scrie Adevarul în ediţia sa electronică.

Rezervele valutare ale Ucrainei, esențiale susținerii cursului fix de schimb al grivnei, moneda națională, au scăzut cu aproape un sfert față de luna august a anului trecut. Dacă evaporarea acestora va continua la aceeași rată, Banca Națională a Ucrainei estimează că, în decurs de două săptămâni, acestea vor scădea sub pragul de acoperire a importurilor pe trei luni, prag considerat drept minim.

Banca Națională a Ucrainei (NBU) a raportat pe 6 martie că rezervele valutare ale sale au scăzut la doar 31 miliarde de dolari, sumă insuficientă pentru a finanța importurile de bunuri și servicii pentru trei luni și jumătate. Conform regulilor băncii centrale, susținerea unei monede necesită o acoperire valutară minimă de trei luni a importurilor, fapt care oferă guvernului de la Kiev un răgaz de două săptămâni pentru a găsi o cale de majorare a acestor rezerve, anunță portalul economic Business Insider.

Articolul integral AICI.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  mb50.wordpress.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *