Ucraina vrea să cumpere gaze din Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

Kievul a iniţiat discuţii cu Germania, România şi Turcia pentru a cumpăra între 2 şi 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la fiecare dintre cele trei state, în încercarea de a reduce importurile mai scumpe de gaze ruseşti, potrivit Mediafax.

Naftogaz, compania naţională de energie din Ucraina, vrea să cumpere un total de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze din Europa, reprezentând o treime din gazul importat din Rusia pentru consumul naţional, a declarat directorul general al societăţii, Evgheni Bakulin, potrivit ziarului Kommersant Ucraina, preluat de Ria Novosti.

Bakulin a arătat că preţul gazelor naturale este cu aproximativ 30-40 de dolari pe mia de metri cubi mai scăzut în Europa faţă de tariful stabilit în contractul semnat în 2009 cu grupul rus Gazprom.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kommersant Ucraina că statul negociază cu Germania, România şi Turcia cumpărarea a câte 2-3,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce importurile din Rusia. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Potrivit celor mai recente date, Ucraina consumă 80 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acoperind din producţia internă mai puţin de 20 de miliarde de metri cubi. Restul provine din importuri din Rusia şi Turkmenistan, prin Rusia.

Moscova şi Kievul sunt implicate într-o dispută îndelungată privind preţul şi volumul de gaze naturale cumpărat de Ucraina de la Rusia. Guvernul ucrainean insistă că preţul actual este prea ridicat, în timp ce Moscova încearcă să obţină, în schimbul scăderii tarifelor, controlul sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale către Europa.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că Ucraina plăteşte în fiecare an cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari mai mult decât statele europene pentru cantităţi egale de gaze importate din Rusia. Suma reprezintă 8% din bugetul Ucrainei pentru acest an.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  locatariuniti.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *