Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel: Există o criză economică, monetară, dar şi o criză a credibilităţii în UE

În cadrul Conferinței Eurosfat, organizate de Europuls la 15 martie a.c., având ca temă România şi Europa în vremuri de criză, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, a susținut un discurs în care a subliniat faptul că există, pe lângă criza economică şi monetară o criză a credibilităţii între instituţiile UE şi cetăţenii statelor membre.

Redăm discursul integral al ambasadorului, asa cum este prezentat pe site-ul Ambasadei Olandei în Romania.

“-    Doamnelor şi Domnilor, este o onoare pentru mine să vin astăzi în faţa dumneavoastră cu câteva teme de gândire referitoare la procesul de integrare europeană, cu atât mai mult cu cât mă aflu şi în prezenţa Comisarului European Dacian Cioloş, a reprezentantului preşedintelui Senatului, a secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi a doi importanţi membri ai Parlamentului European.

matthijs-van-bonzel–    Tema extrem de provocatoare a conferinţei de astăzi este “România şi Europa în vremuri de criză”. Şi trebuie să admit: DA, EXISTĂ O CRIZĂ. Putem vorbi despre criza economică. Putem vorbi despre criza monetară. Dar eu doresc să vorbim despre criza de credibilitate. În opinia mea, criza se află între instituţiile Uniunii Europene, pe de-o parte, şi cetăţenii mai multor state membre, pe de alta.

–    Constatăm o falie între ce îşi doresc cetăţenii nostri şi ce pot oferi Uniunea Europeană şi statele ei membre. Aceasta este o chestiune importantă dat fiind că succesul tuturor politicilor depinde în cele din urmă de susţinerea publică. Politicile şi implementarea lor trebuie să răspundă şi să se adreseze nevoilor şi cererilor celor care beneficiază de ele: publicul general, companiile, ONG-urile, cetăţenii şi chiar state din afara Uniunii Europene.

–    Guvernul Olandei încearcă să reducă aceasta fractură dintre politicile UE şi cetăţenii olandezi, nu numai prin scrisoarea adresată Parlamentului, dar şi prin discursuri publice şi campanii, prin acţiuni şi schimbare politică.

Îmi amintesc în acest sens discursul Ministrului meu de Externe Frans Timmermans ţinut la Londra, luna trecută. În acest discurs, el a pledat pentru reformarea Uniunii din interior, deoarece în multe state UE am pierdut sprijinul unei bune părţi a populaţiei pentru proiectul European. Cu alte cuvinte: “este timpul să recâştigăm susţinerea populară şi să arătăm cetăţenilor noştri ce au de câştigat”.

Cum putem face asta?

–    In opinia mea, trebuie să rezolvăm probleme importante. Menţionez două provocări şi, de asemenea, sugerez soluţii. Prima provocare este să redresăm economia şi piaţa locurilor de muncă. Iar pentru asta avem nevoie de investiţii. Avem nevoie să încurajăm inovaţia şi competitivitatea. În acest fel, piaţa internă va funcţiona mai bine.

Şi în acest sens, daţi-mi voie să mă opresc asupra agriculturii, dat fiind că domnul Comisar Cioloş este aici, şi să fac direct legătura cu România. România are 2,5 milioane de hectare de teren arabil nelucrat în momentul de faţă. Acesta este pamânt arabil bogat. Ar trebui stimulat să producă şi să contribuie la piaţa europeană şi mondială. Dacă, spre exemplu, România ar produce grâne şi porumb furajer (cu ajutorul subvenţiilor UE) ar ajuta Uniunea Europeană în general să îşi scadă importurile. Astfel, ar face să scadă presiunea pusă în ţările tropicale pe propriile ecosisteme. Exemplul este în fapt o situaţie de trei ori câştigătoare: pentru România, pentru UE şi pentru cetăţenii noştri. Avem nevoie de astfel de soluţii câştigătoare. Pentru a-i face pe cetăţenii europeni să vadă că Europa contează şi îi ajută să îşi îmbunătăţească viaţa.

–    Ştiu că românii şi guvernul român urmăresc cu mare atenţie poziţia noastră referitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi la aderarea la spaţiul Schengen. Prin urmare, sunt fericit să evidenţiez că a doua provocare este legată de valorile noastre comune. Aceste valori comune, mai mult decât orice altceva, reprezintă liantul care leagă naţiunile UE. Drepturile civile, democraţia şi statul de drept sunt inima identităţii europene.

Sunt fericit să constat că Premierul Victor Ponta salută recenta iniţiativă a miniştrilor Afacerilor Externe din Danemarca, Finlanda, Germania şi Olanda pentru crearea unui mecanism european de salvgardare a valorilor fundamentale în toate statele UE. Un mecanism care este rapid şi independent de interese politice, nediscriminatoriu şi aplicabil tuturor statelor UE în acelaşi fel. Acest mecanism, odată acceptat de celelalte state UE, va aduce Europa mai aproape de cetăţenii ei.

–    “România şi Europa în vremuri de criză” este tema conferinţei de astăzi în care vom discuta chestiuni importante. Sunt mai mult decât convins că această conferinţă îi va aduce pe cetăţenii români mai aproape de Uniunea Europeană şi de propriul guvern şi va sublinia avantajele aduse de UE. Conferinţe precum aceasta vor ajuta la reînnoirea legăturii dintre UE şi cetăţenii săi.

–    Vă doresc mult success astăzi şi vă mulţumesc că m-aţi ascultat.”

 

Sursa: http://romania.nlembassy.org
Foto: romania.nlembassy.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.