UE ar putea avea buget! Germania si Marea Britanie au ajuns la un acord

O noapte de negocieri aprinse pentru miliardele europene

Ovidiu Marincea, corespondenta speciala pentru caleaeuropeana.ro, de la Bruxelles

Chiar dacă pe 6 februarie, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, era încrezător în compromisul pe care îl vor face marile puteri din Europa în ceea ce privește bugetul UE, lucrurile nu au stat așa.
Prima amânare
Summitul privind cadrul financiar multianual trebuia să înceapă la ora 15.00. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, David Cameron și președintele Franței, Fracoise Hollande au avut întâlniri bilaterale cu președintele Consiliului și totul ar fi trebuit să fie doar o formalitate. Însă în spatele zâmbetelor și pozelor de familie, liderii europeni ascundeau frustrări majore. Germania și Marea Britanie nu aveau de gând să voteze bugetul UE pentru următorii 7 ani decât după reducerea acestuia cu alte 30 de miliarde de euro, după ce în noiembrie fusese redus cu 70 de miliarde de euro. Așadar, reuninea a fost amânată pentru ora 17.30.
A doua amânare
Negocierile și întâlnirile bilaterale au continuat, însă nici la ora 17.30 nu se ajunsese la un compromis. Presa “a mirosit” deja că avea să urmeze o altă amânare. În timp ce cameramanii care stăteau la intrarea oficială a Consiliului pentru a-i fotografia pe liderii europeni înfruntau o vreme câinoasă, cu lapoviță, marile agenții de presă scriau “negocieri aprinse pe bugetul UE”. Întrunirea a fost amânată din nou pentru ora 20.30, ora Bruxelles-ului.
Să poftească actorii!
Aproape de ora 21.00, liderii europeni au pășit în sala de ședințe a Consiului. Toată lumea părea relaxată, Angela Merkel îmbrățișa pe toată lumea, Van Rompuy zâmbea cald tuturor, iar președintele Traian Băsescu a discutat minute în șir cu Davin Cameron. Dar această atmosfera nu era decât liniștea de dinaintea războiului.
Noapte albă
Nici la miezul nopții, zecile de care de televiziune din fața Consiliului nu se dăduseră bătute. Din sala de Consiliu… nicio veste. Parcă am fi asistat la alegerea Suveranului Pontif, cu ochii ațintiți spre coșul de fum al clădirii… Va fi alb? Va fi negru?. La ora 2.00 dimineață, tutror le era clar că fumul va fi tot negru. Unde era neînțelegerea? De unde se vor tăia cele 30 de miliarde. Marile puteri au propus ca acei bani să fie tăiați de la fondul de coeziune, însă țările mai sărace, printre care și România, s-au opus. Prietenii coeziunii nu au vrut să renunțe la acești bani. Președintele Lituaniei declara pe la 5.00 dimineața că nu a știut că la acest Consiliu trebuie să aibă periuță de dinți…. Haz de necaz.
17 miliarde salvate
Dimineață la ora 9.00, liderii europeni au spus stop joc! S-a ajuns la un prim compromis. Marea Britanie și Germania au fost de acord ca din cele 30 de miliarde care trebuiau tăiate să renunțe doar la 13. S-a luat o pauză, iar negocierile vor fi reluate la ora 13.00, ora Bruxelles-ului. Este foarte probabil ca până după-amiză să avem un buget.

20130208-120346.jpg

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.