UE: băncile centrale se pregătesc pentru ieşirea Greciei din euro

Grecia face duminică o ultimă încercare de a forma un guvern, în timp ce conducerile băncilor centrale europene îşi exprimă deschis opiniiile privind posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro, relatează Adevarul în pagina electronică.

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei a spus că Grecia e cea care decide ce are de făcut, dar, dacă nu îşi respectă acordul de împrumut, nu va mai primi ajutoare financiare. Omologul său din Irlanda a declarat că o ieşire a Greciei ar afecta eurozona, dar nu ar fi neapărat fatală.

Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias (82 de ani) se întâlneşte astăzi cu liderii principalelor partide care au ieşit învingătoare în alegeri, după ce aceştia nu au reuşit să se înţeleagă privind formarea unei coaliţii de guvernare. Alegătorii greci au pedepsit principalele partide care au susţinut acordul de împrumut.

Dacă liderii politici nu reuşesc formarea unui nou guvern, vor trebui organizate noi alegeri, iar sondajele de opinie sugerează că stânga radicală, Syriza – un partid care se declară împotriva ajutoarelor internaţionale – va beneficia cel mai mult la noile alegeri.

Syriza respinge ferm condiţiile recentului acord semnat de Grecia cu UE şi FMI , care cere măsuri dure de austeritate în schimbul unor împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: novo10.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *