Banii primiți pe premiul Nobel, folosiți de UE pentru a ajuta 23 000 de copii

Banii primiți cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace vor fi utilizați pentru finanțarea a patru proiecte din cadrul inițiativei UE Copiii păcii, iar Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a prezentat pe 18 decembrie detalii referitoare la aceste proiecte, potrivit unui comunicat remis presei.

Alocarea acestor bani către copiii afectați de conflicte s-a realizat în urma unei decizii unanime luate de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de președintele Parlamentului European, Martin Schulz și de președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Președintele Barroso a declarat în legătură cu acest subiect: „A fost evident pentru noi că banii primiți cu ocazia decernării premiului Nobel ar trebui alocați persoanelor celor mai vulnerabile, celor care sunt adesea cei mai afectați de războaie:copiii din întreaga lume. Vrem ca drepturile tuturor copiilor să fie întotdeauna protejate. Fiecare copil din lume – băiat sau fată – ar trebui să aibă ocazia de a-și cultiva talentul. Prin promovarea educației dăm păcii șansa de a fi durabilă. Vrem să ajutăm «copiii războiului» să devină «copiii păcii».

Președintele Van Rompuy a afirmat: „În situații de conflict, copiii sunt deseori categoriile cele mai vulnerabile. În consecință, ni se pare firesc ca acest premiu să vină în sprijinul tinerelor victime ale conflictelor armate. Mă bucur că această inițiativă va continua și în anii următori și sper că proiectele «UE Copiii păcii» vor putea deveni un simbol al angajamentului Uniunii Europene față de persoanele aflate în dificultate din întreaga lume”.

La rândul său, Președintele Schulz a declarat: „Copiii sunt victimele cele mai vulnerabile ale conflictelor. Ei reprezintă viitorul nostru, iar propriul lor viitor se află în joc. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta să depășească traumele și suferința îndurate în timpul unui conflict.”

Proiectele vor beneficia împreună de o finanțare în valoare de 2 milioane € (care va include fonduri suplimentare din partea UE). Ajutorul va ajunge la peste 23 000 de copii afectați de conflicte din întreaga lume și va consta în oferirea de acces la educație de bază și de spații primitoare pentru copii:

  • circa 4 000 de copii sirieni refugiați în tabere situate la granița dintre Irak și Siria;
  • peste 5 000 de copii columbieni, dintre care majoritatea sunt refugiați în Ecuador;
  • 11 000 de copii congolezi strămutați în estul Republicii Democratice Congo și refugiați în Etiopia;
  • 3 000 de copii pakistanezi din zonele afectate de conflicte din nordul țării.

UNICEF va implementa proiectul în Pakistan, organizația Salvați Copiii și Consiliul norvegian pentru refugiați se vor ocupa de copiii din Republica Democratică Congo și din Etiopia, ICNUR va oferi asistență în Columbia și Ecuador, iar agenția ACTED din Franța se va ocupa de copiii sirieni din tabăra de refugiați Domiz din nordul Irakului. Toate aceste organizații se numără printre partenerii umanitari ai Comisiei Europene cu cel mai bun renume.

Mai multe detalii aici.

Sursa: Reprezentanța Comsiei Europene în România
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.