UE cere OMC să arbitreze un diferend cu Rusia privind o taxă pe reciclarea vehiculelor

inmatriculari_auto_2010Uniunea Europeană a cerut joi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să înfiinţeze o comisie care să arbitreze un diferend cu Rusia referitor la o taxă impusă de autorităţile de la Moscova pe reciclarea automobilelor, care penalizează drastic importul de vehicule.

Taxa, în forma actuală, este aplică doar vehiculelor importate şi are rolul să acopere eventualele costuri de reciclare a acestora.

Am epuizat toate mijloacele pentru a găsi o soluţie amiabilă cu Rusia. Această taxă continuă să apese exporturile de maşini, un sector major pentru economia europeană. Nu avem altă soluţie decât să cerem arbitrajul OMC“, a arătat într-un comunicat comisarul UE pentru Comerţ, Karel de Gucht.

Pentru vehiculele noi taxa este de 420-2.700 de euro, iar în cazul automobilelor de peste trei ani de 2.600-17.200 de euro, conform datelor CE.

Potrivit estimărilor Rusiei, această taxă aduce venituri anuale de 1,3 miliarde de euro.

“Comisia Europeană refuză să caute o soluţie acceptabilă pentru toate părţile”, a spus Maxime Medvedkov, responsabil cu negocierile comerciale în Ministerul rus al Economiei.

În forma aflată în vigoare, taxa se aplică numai vehicuelor importate. Taxa a fost introdusă în septembrie 2012, imediat după intrarea Rusiei în OMC, şi are rolul să compenseze reducerea taxelor vamale acceptate de autorităţile de la Moscova.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *