UE contribuie cu 35 de milioane EUR la promovarea produselor agricole în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi 22 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 70 de milioane de euro, la care UE contribuie cu 35 de milioane de euro.

eu flagProgramele selectate vizează produse de calitate înregistrate şi protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicaţii geografice protejate) şi STG-uri (specialităţi tradiţionale garantate), vinuri, carne produsă în cadrul sistemelor naţionale de calitate, produse ecologice, lapte şi produse lactate, fructe şi legume proaspete, horticultură ornamentală, miere şi produse apicole, carne de vită, de mânzat şi de porc, precum şi carne de pasăre de calitate.

„Consider promovarea produselor agricole ale UE pe pieţele din şi din afara UE un element important al politicii, în special în ceea ce priveşte produsele de calitate. Acesta este motivul pentru care ne pregătim să publicăm în următoarele săptămâni o nouă iniţiativă politică referitoare la promovarea produselor. Este evident că o creştere a exporturilor de produse europene de calitate poate juca un rol semnificativ în sprijinirea procesului de redresare economică în UE. Într-adevăr, săptămâna viitoare voi merge în Japonia şi în Coreea de Sud, aceste vizite constituind o parte a unei iniţiative viitoare de a stimula exporturile UE”, a comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Comisia a primit 34 de cereri de finanţare şi, după evaluarea acestora, a aprobat 22 de programe care vizează piaţa internă, (15) şi ţările terţe (7), ca parte a celei de-a doua etape de depunere de programe din anul 2013. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre.

Ţările şi regiunile terţe vizate sunt: America de Nord, Rusia, America Latină, Norvegia, Elveţia, Orientul Mijlociu, Serbia, Muntenegru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo.

Sursa: Comunicat CE

Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.